Tesla geeft Model S&X upgrades, nog meer bereik

De Tesla Model S en X zijn uitvoerig verbeterd door de fabrikant waardoor ze nu veel efficiënter met stroom omgaan en dus verder rijden, en sneller kunnen laden.

Tesla heeft de filosofie om hun auto's altijd door te ontwikkelen. Dat doen ze door de Autopilot te blijven verbeteren en extra features via over-the-air updates naar de auto's te sturen. Maar soms zijn de aanpassingen wat ingrijpender dan dat en moeten hele modellen veranderd worden. In dit geval past Tesla de aandrijflijnen en onderstellen van de Model S en X zo ingrijpend aan, dat bestaande rijders er niet van mee kunnen genieten tenzij ze een nieuwe auto kopen. 

Tesla heeft de aandrijflijn van beide modellen eens onder de loep genomen en kwam erachter dat de inductiemotor op de vooras vervangen door een elektromotor met vaste magneten ruim 10% efficiënter is, en dat zonder iets aan de batterij te doen. Daarnaast heeft de nieuwe motor als extra voordeel dat hij meer vermogen produceert waardoor het optrekken in een S of X nog veel harder gaat. Tesla geeft nu de volgende cijfers op voor de nieuwe modellen. Ze houden hierbij de EPA-standaard aan.

Model S Range  
-
Standard Range: 458 km
- Long Range: 595 km
- Performance: 555 km

Model X Range
- Standard Range: 402 km
- Long Range: 523 km
- Performance: 490 km

Het was te verwachten, want de Model 3 kan het al: de grotere auto's van Tesla kunnen vanaf nu ook met 200 kW laden bij de V3 Superchargers. Dat houdt simpelweg in dat het laden bijna de helft zo lang hoeft te duren aangezien het limiet hiervoor op ongeveer 120 kW lag. Bij een V2 Supercharger ligt de laadsnelheid overigens op 145 kW.

De autofabrikant is met meer verbeteringen bezig geweest, zo is er ook aan de vering gedacht. Deze is vanaf nu volledig adaptief. Dat houdt in dat de auto de weg om zich heen scant en hierop de luchtvering instelt zodat het daadwerkelijk lijkt alsof de auto over de weg zweeft. 

Het mooiste is nog dat er een goedkopere versie van beide auto's op de markt komt, of eigenlijk terugkomt: de Standard Range. De Model S Standard Range is vanaf €82.400 te bestellen en de Model X Standard Range moet 87.100 opbrengen. En om bestaande Tesla Model S en X-eigenaren een beetje tegemoet te komen, krijgen deze mensen bij aanschaf van een nieuwe Tesla gratis de Ludicrous Mode-optie (ter waarde van €9.700) geïnstalleerd. Dan moet er wel voor een Performance-versie gekozen worden, anders is de Ludicrous Mode überhaupt niet te installeren. 

  • Betere acceleratie voor niet-Performance-modellen.
  • Met zelfde batterij > 10% meer range.
  • Nieuwe adaptieve vering.
  • 200 kW laden aan Supercharger V3.
  • Introductie Model S/X Standard Range.
  • Gratis Ludicrous Mode voor bestaande Model S/X-klanten die een nieuwe S/X Performance kopen.