U staat er wellicht niet vaak bij stil, maar het is een klein wonder hoe een accupakket van een elektrische auto de gigantische berg gelijkstroom die tijdens een snellading op hem afkomt kan verwerken. Met behulp van veel koeling (op zowel de laadkabel als in het accupakket) en een slim batterijmanagement blijven de temperaturen onder controle. Dat een bedrijf als Tesla al jaren supercharging levert op snelheden boven de 100 kW bewijst nog maar eens hoe verdomd slim de architectuur daar in elkaar zit.
Inmiddels zijn de niet-Tesla-snelladers bijgetrokkken: zij leveren al snelheden tot 150 kW, en de volgende stap is 350 kW. Da's leuk voor de Bühne, want er is nog geen auto die deze hoeveelheid stroom kan verwerken. Nog niet. De Audi e-tron GT - Audi's derde elektrische model na de e-tron en de e-tron Sportback (beide max 150 kW) - moet deze snelheid wel aankunnen, zo heeft e-tron productmanager Johannes Eckstein bevestigd. Samen met de tegen die tijd eveneens gelanceerde Porsche Taycan wordt het in 2020 het model dat het maximale uit de Ionity-snelladers langs de Europese snelwegen kan trekken.
Voor de goede orde: 350 kW betekent dat er 350 Ampère en een volle 1000 Volt door een laadkabel gepompt wordt, een gigantische hoeveelheid stroom die een nog gigantischere hoeveelheid warmte genereert (ter vergelijking: uw telefoonlader heeft een output van 5 volt en 3 Ampère, of iets in dat bereik). Door de laadkabel zelf al actief te koelen wordt een deel hiervan afgevangen, voor de rest moet de batterijstructuur het oplossen. Het maakt tegelijkertijd het afleggen van grote afstanden gelijkwaardig aan de beleving met een conventionele auto. Zelfs op Duitse snelheden hou je het nog een uur of twee vol, waarna een kwartiertje pauze aan te raden is. Tegen die tijd is je accupakket weer grotendeels vol, en kan je je weg vervolgen.
Let wel: bovenstaande is vooralsnog voor de happy few. Met uw Opel Ampera-e komt u nog steeds niet verder dan 50 kW, een snelheid die bovendien inzakt naarmate de accu voller raakt. Kijkt u maar eens naar deze video. Hij start met nog 53 km aan bereik, waarna er in 30 min voor 135 km bijgeladen wordt. De volgende drie periodes van 15 minuten is dit respectievelijk 45, 30 en 24 kilometer. En daar zit nog wel een dingetje dat onderbelicht is in de laad-pr: ten eerste is het het verstandigst je acculading tussen 20 en 80 procent te houden, helemaal leegrijden is niet aan te bevelen. Daarnaast levert een snellader zijn 350 kW alleen in de eerste minuten, daarna worden cellen voller en gaat de laadsnelheid omlaag.