Het plotselinge vertrek van Honda uit de Formule 1 blijft de gemoederen bezig houden in de paddock. Ook concurrent Renault maakt zich zorgen. Teambaas Cyril Abiteboul is totaal niet blij met het verlies van Honda. Volgens hem geeft de exit van de Japanners aan dat er iets duidelijk mis is met de huidige formule van de zelfverklaarde top van de autosport.
Slecht teken
Tegenover Autosport vertelt Abiteboul niet aan de kansen voor Renault te denken na het verliezen van een belangrijke concurrent. Volgens hem werpt dat gebrek aan competitie juist een nare schaduw over de sport, zeker omdat er verder geen fabrikanten zijn die Honda zouden willen vervangen in de Formule 1:
"Ik wil er heel duidelijk over zijn, we trekken geen voldoening uit de Honda-situatie. We moeten het beestje bij de naam noemen, het is geen positieve ontwikkeling voor de F1. We willen een F1 met autobouwers, met OEMs, met motorleveranciers. Teruggaan naar drie motorfabrikanten is geen positieve ontwikkeling. We moeten wat duidelijk conclusies trekken uit deze situatie en dat is iets waar ik op aangedrongen heb bij de organisatie."
Niet houdbaar
Cyril geeft de ingewikkelde en peperdure turbo-hybride motorformule de schuld van het vertrekken van Honda en het gebrek aan interesse van andere merken. Volgens hem is het beeld dat fabrikanten van de Power Units hebben verre van positief. De torenhoge ontwikkelingskosten en de enorme achterstand op de merken die al sinds 2014 met de motoren werken zouden zelfs de grootste concerns ervan weerhouden zich bij de Formule 1 te willen voegen:
Turbo-hybride is onbegrepen
Naast de duidelijke vragen rondom de kosten en complexiteit van de huidige turbo-hybride formule, trekt Abiteboul het publieke imago van het concept ook in twijfel.
Honda's missie om in groenere technologieën te investeren werd benoemd als grootste factor om het F1-programma stop te zetten. Cyril merkt op dat ondanks alle investering in geavanceerde, super-efficiënte hybrides de sport nog steeds niet wordt gezien als vooruitstrevend en groen:
"Het is gewoon meer bewijs dat we gefaald hebben in het overbrengen van de juiste boodschap en de marketing voor deze motor reglementen, die echt ongelooflijk zijn. Er is niets op de wereld dat meer geavanceerd is wat betreft automotive aandrijflijnen. Er is niets dat in de buurt komt qua efficiëntie. Maar het is net zo bijzonder dat we zo hard gefaald hebben in het uitleggen aan de wereld waar dit allemaal om draait. Dat de innovaties hier een impact kunnen hebben op algemene technologie."
Klagen
De reden dat de hybrides zo onbegrepen zijn legt Abiteboul vooral bij de negatieve houding vanuit de rijders en teams. In plaats van de technologische doorbraken en indrukwekkende efficiëntie te promoten wordt er vanuit de paddock vooral geklaagd.
De motoren zijn te stil, te complex en duur om te ontwikkelen en rijders moeten brandstof sparen in plaats van dat ze voluit kunnen racen. Volgens Cyril moet de Formule 1 hard werken om de positieve kanten van de huidige regels te promoten:
"Het is gewoon de basis van marketing. We moeten de wereld laten weten wat we doen, niet simpelweg het doen en er dan over klagen. Wanneer de coureurs een keer over de motoren praten, is het om te klagen. Het is jammer dat we weinig kansen hebben om te praten over hoe geweldig de motoren zijn. Misschien moeten we onszelf afvragen of we dat niveau van technologie eigenlijk wel nodig hebben als die technologie alleen maar gezien wordt als een nadeel met betrekking tot de competitiviteit van een team en een auto."
2026
De Formule 1 wil vasthouden aan de huidige regels tot tenminste 2025, waarna een versimpelde, goedkopere formule tot de mogelijkheden behoort. Cyril Abiteboul's zorgen geven echter aan dat dit wel eens rijkelijk te laat zou kunnen zijn. Met zijn ontelbare commissies, denktanks, lobbyisten en belangengroepen is het echter onwaarschijnlijk dat de Formule 1 snel zal reageren op het vertrek van Honda.
Verschillende Europese landen sturen al aan op een verbod op de verkoop van fossiele brandstofwagens in 2030, waardoor de sport nog meer van zijn marketingwaarde zou verliezen. De tijd zal het leren of de Formule 1 zal kunnen overleven in het tijdperk van de EV.
- Renault Sport