De westerse wereld gaat momenteel door een interessant tijdperk. Na de 'alles kan en alles mag op'-periode van de jaren '60 en '70, is er - goddank - meer oog voor de wissel die de mensheid trekt op de planeet, wanneer we alleen maar aan onszelf denken. Een sport als de F1, waar voorheen per weekend meerdere setjes brandstofverslindende motoren doorgejaagd werden, moet ook mee in deze mentaliteit, want anders is het een keer afgelopen met de koningsklasse van de racerij.
In deze eeuw schakelden we al terug van de V10-motoren naar de V8, en in 2014 werd de 1,6 liter V6 met hybride-ondersteuning ingevoerd. De Formule 1 zet nu de volgende stap, met een plan om in 2030 'Net Zero Carbon' te zijn. Met andere woorden: onder de streep klimaatneutraal, want verbrandingsmotoren zullen altijd uitstoot genereren. Niet alleen de uitstoot op het circuit wordt gecompenseerd, maar ook de gehele logistiek rond de Formule 1, dat een heel bataljon aan monteurs en onderdelen de wereld over vliegt en rijdt.
2025: duurzaam
Per 2025 worden alle evenementen 'duurzaam' (sustainable): al het plastic gaat in de ban, en al het geproduceerde afval rond de baan wordt gerecycled of gecomposteerd. Ook gaan de auto's vanaf 2021 op 'E10+' rijden: brandstof met minstens 10 procent bioethanol. De huidige motoren blijven behouden tot en met 2025, daarna wordt gekeken hoe ze nóg efficiënter gemaakt kunnen worden. 'Nóg', want de thermische efficiency van een F1-motor ligt al op 50 procent. De hybride-aandrijflijn van Toyota, dat er prat op gaat de beste hitte-efficiency te hebben, haalt 40 procent.
Alle teams zijn akkoord gegaan met het plan, en Mercedes is al even geleden voortvarend van start gegaan: zijn beide F1-fabrieken in het VK worden sinds oktober volledig door hernieuwbare energie gevoed. Eind volgend jaar wil het netto klimaatneutraal zijn, door een combinatie van emissiereductie en 'offsetting' (boompjes planten ter compensatie).
F1 stoot kwart miljoen ton koolstoffen per jaar uit
De F1 heeft berekend dat het in 2018 voor 256.551 ton aan 'carbon emissions' produceerde, als volgt verdeeld:
- Logistieke operaties: 45%
- Verplaatsen van personeel: 27,7%
- Fabrieken en faciliteiten: 19,3%
- Evenementen: 7,3%
- Daadwerkelijke uitstoot F1-auto's tijdens raceweekends en tests: 0,7%
Een interessante berekening om te zien, en om te herkennen waar de grootste pijnpunten zitten (nog geen 1.800 ton aan emissie over een heel jaar door de daadwerkelijke bolides valt mee). Tegenstanders zullen bovenstaande als greenwashing bestempelen en argumenteren dat racen geen enkel nut dient, maar daar zijn de teams het mee oneens. Mercedes zegt diverse technologieën uit de Formule 1 in de volgende generatie S-Klasse toe te passen, en er is altijd een spill-over geweest uit de sport naar auto's voor consumenten.
U leest alle plannen van de Formule 1 om in 2030 Net Zero Carbon te zijn HIER.