Todt: F1 zal NOOIT volledig elektrisch gaan

De Formule 1 is weliswaar aan de hybride-motoren gegaan, maar brandende dinosaurusresten zullen altijd een plek hebben in de koningsklasse van de autosport. Een volledig elektrische Formule 1 wordt door FIA-president Jean Todt weggezet als ondenkbaar.

Met de groeiende populariteit van de Formule E onder fabrikanten en de opkomst van elektrische auto's in het dagelijks verkeer lijkt het een realistisch scenario dat de Formule 1 zijn brandstofmotor uiteindelijk ook aan de wilgen hangt. Gelukkig niet als het aan Todt ligt. "Volledige elektrische aandrijving in de Formule 1? Onmogelijk!", roept hij stellig in La Presse. "De Formule 1 is een totaal andere discipline dan de Formule E. Al hebben we met de hybride-motoren wel een flinke stap vooruit gezet." 

Todt erkent dat de elektrische auto's aan een opmars bezig zijn, maar ziet nog te veel problemen met de volledige elektrische aandrijvingen en dan heeft hij het niet eens over het algeheel gebrek aan geluid. "Op dit moment is het onmogelijk om de prestaties te vergelijken. Momenteel is een hybride auto veel efficiënter. Het is ook bekend dat elektrische auto's een beperkt bereik hebben en een lange laadtijd." 

Ondanks dat hij de F1 voor altijd aan de fossiele brandstof wil houden, is Todt onder de indruk van de Formule E. Hij ziet dat steeds meer autobouwers geïnteresseerd zijn in het kampioenschap en dat betekent dat er meer geld de sport in komt. "We hebben een tiental fabrikanten die willen meedoen vanaf het vijfde seizoen en we worden benaderd door de grootste steden in de wereld." 

De Formule E zit nu in zijn derde seizoen, maar vanaf het vijfde seizoen moeten rijders de hele race met één auto kunnen rijden, waardoor de onhandige autowissel halverwege de race overbodig wordt. "Het toont de vooruitgang die wordt geboekt."