BREEK: Honda na 2021 uit Formule 1!

Honda heeft zojuist aangekondigd dat het na 2021 de Formule 1 verlaat. De Japanse motorleverancier van Red Bull Racing en AlphaTauri houdt het bij het ingaan van de nieuwe regels voor gezien. De beslissing laat het team van Max Verstappen met een groot probleem zitten: wie gaat de auto aan het wereldkampioenschap helpen?

BREEK: Honda na 2021 uit Formule 1!

De terugkeer van Honda in het turbo-hybride tijdperk is niet makkelijk geweest. De McLaren-jaren waren een absoluut drama, maar na de overstap naar Red Bull Racing ging het in 2019 toch een flink stuk beter. Met Max Verstappen won het merk in Oostenrijk zijn eerste Grand Prix sinds Jenson Button zegevierde op de Hungaroring in 2006.

Daar kwamen nog drie overwinningen bij, plus een voor AlphaTauri's Pierre Gasly op Monza. Ook scoorde Verstappen met Honda-power twee pole positions in Hongarije en Brazilië. Volgens Autosport gaat het voor Honda echter niet snel genoeg. De achterstand op Mercedes blijf te groot om een serieuze vuist te maken voor de titel en de betrouwbaarheid blijft ook achter.

Kosten

Het maar matige succes weegt bovendien niet op tegen de torenhoge kosten die het motorenprogramma met zich meebrengt. De budgetcaps voor teams die onlangs werden geïntroduceerd veranderen immers niets aan de uitgaven van de motorleverancier.

Honda twijfelde eind vorige jaar al over hun toekomst binnen de sport, zo maakte Honda Racing F1 directeur Masashi Yamamoto bekend tegenover Autosport:

"We zijn begonnen met berekenen hoeveel het zal kosten met de toekomstige reglementen. Het viel ons op dat het erg moeilijk is voor alle autofabrikanten op het moment, vanwege de grootschalige veranderingen op weg naar elektrificatie. Dus we zijn de ontwikkelingskosten aan het opsommen en we hebben intern discussies. Het is waar dat de kosten het grootste probleem zijn."

Masashi Yamamoto.

Red Bull Racing

Voor Red Bull komt de beslissing als een schok. Het team stapte via Toro Rosso gefaseerd over naar Honda na de langdradige vechtscheiding met Renault.

Vooral Red Bull wist van de formule een succes te maken, in sterk contrast tot de Mclaren-Honda's aan het begin van Honda's vierde stint in de sport. Er zijn nog geen plannen voor de toekomst, maar Red Bull teambaas Christian Horner koestert geen wrok:

"Als team begrijpen we hoe moeilijk het voor Honda geweest is om de beslissing te nemen om uit de Formule 1 te stappen aan het einde van het seizoen van 2021. De verschuivende focus binnen de autoindustrie heeft geleid tot Honda's beslissing om hun middelen elders te gebruiken en we respecteren de redenering daarachter. Hun beslissing creeert duidelijke uitdagingen voor ons als team maar we zijn eerde in die situatie geweest en met onze veerkracht zijn we goed voorbereid en voorzien om effectief te reageren, zoals we in het verleden bewezen hebben. We zijn teleurgesteld dat we ons partnerschap met Honda niet voortzetten, maar we zijn tegelijkertijd enorm trots op ons gezamenlijke succes. We hebben vijf overwinningen en vijftien podiums voor de Red Bull teams veroverd en we willen iedereen van Honda bedanken voor hun buitengewone inzet en toewijding."

Christian Horner.
Nieuws
  • Red Bull Content Pool