McLaren: Honda moet F1-cultuur omarmen

Als Honda niet heel snel van zijn Japanse eiland komt en de broodnodige F1-racecultuur opsnuift, dan wordt het voor het derde jaar op rij helemaal niks in de racerij. Hiervoor waarschuwt Honda-slachtoffer Eric Boullier van McLaren.

De switch die McLaren in 2015 maakte van Mercedes naar Honda als motorenleverancier is wellicht de grootste fout die het ooit zo succesvolle raceteam heeft gemaakt. Weliswaar legden de Britten - die met Mika Hakkinen en Lewis Hamilton goede resultaten scoorden - tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso vast, de terugkeer van de Spanjaard naar McLaren is tot nu toe één grote frustratie. Het eerste seizoen was ronduit bagger, maar in de loop van het vorige seizoen begon Alonso eindelijk een beetje tempo te ontwikkelen en voor de punten mee te rijden. De hoop op aansluiting bij de (sub-)top begon te groeien, maar bij de wintertesten in Barcelona werd deze met de nieuwe auto al heel snel de grond in geboord. De McLaren zag er qua chassis niet heel stabiel uit en de Honda-krachtbron begaf het na elke tweede bocht en kwam veel power tekort. Onbegrijpelijk dat Honda de licht stijgende lijn weer volledig verlaten lijkt te hebben.

Vooralsnog lijkt het er op dat het grote McLaren dit seizoen aan de achterkant van het veld mee gaat doen, terwijl er juist grotere dingen werden verwacht van de alliantie die in de jaren '80 zo succesvol was. Honda pompt veel geld in de Formule 1 maar lijkt het nieuwe avontuur vooral te gebruiken om zijn eigen personeel te trainen in de hogere school-mechanica. Dit is tegen de zin van Eric Boullier van McLaren, die zijn superster Alonso steeds ongeduldiger ziet worden. Hij roept de Japanners op hun geslotenheid te laten gaan en eindelijk eens wat input van buitenaf te accepteren, omdat ze het op hun eigen eigenwijze houtje gewoonweg niet gaan redden. "They only need one thing, which is to understand and integrate the F1 racing culture. [..] "What I mean by that is: the way we behave in racing and Formula 1 is all driven by a calendar, by some fixed targets, fixed dates, lap time gains; we always try to go to the best solution as fast as possible." Vrij vertaald: Honda gedraagt zich nog te veel als een autofabrikant die zich de luxe kan permitteren om niet supersnel te schakelen en dat moet ophouden. Een duidelijker signaal kon de partner niet krijgen.

McLarens probleem is dat Honda niet alleen de motorleverancier is, het is ook de partner die veel geld in het team pompt. McLaren hoeft dus niet te betalen voor de motoren en krijgt nog een flink stuk budget op de koop toe. Allebei dingen die het mist als het gaat scheiden van Honda. Maar ja: als het een heel seizoen achteraan rijdt, uitvalt, en de mokkende stercoureur het voor gezien houdt is het niet veel verder gevorderd.