Honda: 'Problemen motor Max Verstappen zijn niet klein'

Honda F1 Technical Director Toyoharu Tanabe heeft aangegeven dat de problemen met Max Verstappen's Honda motor vrij groot zijn. Honda werkt samen met Red Bull hard aan een diagnose en oplossing voor Sochi.

Honda: 'Problemen motor Max Verstappen zijn niet klein'

De problemen die Max Verstappen kende bij de start van de Grand Prix van Toscane zijn niet gering, zo zegt Honda F1 Technical Director Toyoharu Tanabe.

De Nederlander kwam aanvankelijk goed weg vanaf de derde plek en leek Lewis Hamilton te gaan bedreigen voor P2, maar na een paar keer schakelen verloor de Honda motor vermogen en viel de Red Bull nog voor de eerste bocht ver terug. Verstappen probeerde uit de problemen te blijven maar werd het slachtoffer van een incident tussen Kimi Raikkonen, Pierre Gasly en Romain Grosjean.

Fataal probleem?

De Red Bull coureur was niet onder de indruk en benadrukte in interviews dat hij zonder de crash ook uitgevallen was. Tanabe-san weet dat nog niet zo zeker: “We zijn de oorzaak van het probleem nu aan het onderzoeken. Op dit moment kan ik niet zeggen of we door hadden kunnen gaan, of dat we op hadden moeten geven. Maar het probleem is niet klein. De impact was groot. Dus het was een zeer slechte situatie."

Opwarmronde

Volgens Tanabe ging er tijdens de opwarmronde al iets mis met de Honda Power Unit. Op onboard beelden van de start vanuit auto's achter Verstappen is te zien dat de rode lamp van de RB16 aan het flitsen is. Dit duidt erop dat de auto bezig was met elektrische energie terugwinnen via de ERS-systemen. Tijdens die fase werkt de elektromotor niet meer mee en mist de Power Unit 160 pk.

Een vergelijkbare situatie zagen we bij Nico Rosberg tijdens de Grand Prix van Spanje in 2016. Ook toen resulteerde het in een crash. Maar waar Rosberg door een eigen fout in de verkeerde stand had gezet, lijkt de Red Bull van Verstappen uit zichzelf te zijn gaan regenereren. Of dit het geval is en waar het aan kan liggen is nog niet bekend.

Motorwissel

Honda onderzoekt de zaak zowel fysiek op de Red Bull fabriek als op basis van data bij hun R&D afdeling in Sakura, Japan. Mocht Honda niet op tijd het probleem kunnen vinden en oplossen, dan is er nog geen man overboord voor het weekend in Sochi. Max Verstappen heeft nog een gratis motorwissel over dit seizoen, dus er is geen risico op een grid penalty voor de Grand Prix van Rusland.

Nieuws
  • Red Bull Content Pool