Larry ten Voorde als eerste Nederlander kampioen Porsche Carrera Cup Deutschland

Ons koude kikkerlandje heeft er weer een motorsport-held bij. Met winst in Oschersleben is Larry ten Voorde als eerste Nederlander kampioen geworden van de Porsche Carrera Cup Deutschland. De 24-jarige uit Enschede is daarmee meteen de vijfde Carrera Cup Deutschland-winnaar die in hetzelfde seizoen de Supercup in handen had.

Larry ten Voorde als eerste Nederlander kampioen Porsche Carrera Cup Deutschland

Naast Max Verstappen, Jeroen Bleekemolen en Rinus VeeKay hebben we sinds dit seizoen nog een Nederlandse naam die vooraan staat in de wereld van de autosport. Larry ten Voorde heeft afgelopen weekend geschiedenis geschreven door als eerste Nederlander de Porsche Carrera Cup Deutschland te verzilveren. Ten Voorde maakt daarmee een einde aan een Hollandse droogte van maar liefst 30 jaar.

Aartsrivaal

Larry kwam met een voorsprong van negen punten naar het slotweekend op het circuit van Oschersleben. De grote concurrent was Luxemburger Dylan Pereira, waarmee Ten Voorde ook in de Supercup tot de allerlaatste ronde om de titel streed.

Op dat moment had Pereira vijf overwinningen tegenover twee voor Ten Voorde, maar het consistente optreden van de man uit Enschede bracht hem naar de top van de tabellen. In elke race van het seizoen eindigde hij op een podiumplek.

Oschersleben

Desondanks was het geen makkelijk weekend voor Larry: "Het was wel weer spannend. Ik had mezelf als doel gesteld om het maximale eruit te halen wat ik zelf kon bereiken en dat is gelukt. We hebben de auto in vergelijking met eerdere raceweekeinden behoorlijk kunnen verbeteren en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. [Door bandenslijtage] stond ik een keer derde en een keer tweede in de startopstelling voor de beide races. En dat terwijl Pereira een keer eerste en een keer tweede stond, dus dat was lastig.”

Race 1 wist Dylan Pereira op zijn naam te schrijven, maar Ten Voorde wist de schade beperkt te houden door op te schuiven naar de tweede plek. Het verschil in het kampioenschap verkleinde op dat moment naar slechts vier punten. Het duo startte op de eerste rij voor Race 2, met Pereira op kop. Larry wist de Luxemburger echter van zijn stuk te brengen: “We hadden allebei een heel goede start, ik wist dat ik eigenlijk maar een kans had”, aldus Ten Voorde. “Ik zette hem in de bocht onder druk, hij ging daardoor iets wijd en zo kon ik de leiding overnemen. Misschien wel de belangrijkste inhaalactie van mijn carrière!”

Rooskleurige toekomst

Met de titelwinst in de Duitse Cup voegt Ten Voorde zich bij een illuster gezelschap van slechts vier ander coureurs. In september schreef de Nederlander namelijk ook de Porsche Supercup op zijn naam.

Daarmee is hij na Frank Stippler (2003), René Rast (2012), Philipp Eng (2015) en Sven Müller (2016) de vijfde man die beide titels in hetzelfde seizoen behaald heeft. Zijn vier voorgangers zijn stuk voor stuk succesvolle fabrieksrijders geworden. De toekomst ziet er dus rooskleurig uit voor de jonge Nederlander.

Autosport
  • Porsche