Rinus VeeKay schaft Ford Focus ST aan

Indycar Rookie of the Year Rinus van Kalmthout kiest voor een feloranje Ford Focus ST als zijn daily driver. 'Veekay" heeft alle mogelijke opties aangevinkt, behalve een automatische versnellingsbak. Een echte liefhebber dus.

Rinus VeeKay schaft Ford Focus ST aan

Indycar Rookie of the Year Rinus 'VeeKay' van Kalmthout is het gewend om met 350+ kilometer per uur rakelings langs een betonnen muur te scheuren. Het mag dus geen verrassing zijn dat hij het in het dagelijks leven liever wat rustiger aandoet. Dat bewijst hij door niet de laatste, snelste supercar te kopen met drie mijoen pk en vijftien elektromotoren, maar te gaan voor een bescheiden hot hatch van Ford.

Performance Pack

De standaard Ford Focus ST-3 levert tegenwoordig al een stevige 280 pk en 420 Nm uit een 2,3 liter viercilinder turboblok. De power wordt de goede banen ingeleid door een elektrisch aangestuurd mechanisch limited slip differentieel en Launch Control.

Dat laatste is onderdeel van het Performance Pack, waaronder ook een adaptief onderstel, Track Mode, Shift Lights en een Rev Match-functie vallen. Die laatste optie zorgt geeft automatische tussengas bij het terugschakelen, iets dat Rinus op prijs zal stellen bij het bedienen van de handgeschakelde zesbak. De sprint van 0-100 wordt geklaard in 5,7 seconden en de topsnelheid is begrensd op 250 kilometer per uur.

Mocht VeeKay zich op de snelheid toch beginnen te vervelen dan kan hij zich nog vermaken met het 675 watt sterke Bang & Olufsen stereosysteem, het uitgebreide infotainmentsysteem met touchscreen, groot panoramadak en een head-up display.

Van Kalmthout's auto is uitgevoerd in het toepasselijk genaamde 'Orange Fury', een kleur waarmee hij de trots van Nederland mooi mee vertegenwoordigt.

Halve ton

Mocht je het eens zijn met een de beste Nederlandse racetalenten, dan kun je de Ford Focus ST-3 bestellen vanaf €49.330. De auto is beschikbaar als vijfdeurs hatchbak of stationwagon en kan ook besteld worden met een 7-traps automatische versnellingsbak. Voor elk wat wils dus.

Oh enne, Rinus: niet brake checken...