Rinus VeeKay is Indycar Rookie of the Year

Op het stratencircuit van St. Petersburg, Florida heeft Rinus van Kalmthout de Rookie of the Year titel binnengehaald. De 20-jarige Nederlander was met afstand de beste nieuwkomer in Amerika's grootste open wheel serie.

Rinus VeeKay is Indycar Rookie of the Year

Met all hype rond ene Max Verstappen vergeten we soms wel eens die andere Nederlander die het buitengewoon goed doet in single seater racing. Rinus van Kalmthout, bij de Amerikanen beter bekend als VeeKay, heeft in de laatste race van het Indycar seizoen de Rookie of the Year titel verzilverd.

Indrukwekkend

De Hoofddorper maakt het hele seizoen al indruk door ijzersterke prestaties in het competitieve Indy-veld. Al in zijn tweede race op de road course-variant van de Indianapolis Motor Speedway mocht hij een top vijf klassering op zijn naam schrijven.

Uiteindelijk kwam Rinus nog vier keer in de top tien terecht, met als beste prestatie een derde plek tijdens de Harvest Grand Prix op de Indy road course. In datzelfde weekend pakte hij meteen zijn eerste pole position. Ook zijn vierde plek op de grid voor de Indy 500 kon rekenen op veel lof. Rinus was de snelste Chevrolet-coureur, maar moest door een fout in de pits genoegen nemen met een 20ste plek.

St. Petersburg

De seizoensafsluiter op de straten van St. Petersburg, Florida was uiteindelijk een tegenvaller voor VeeKay. De Nederlander startte vanaf P9 en kon met een agressieve strategie en een goed getimede gele vlag periode uiteindelijk opklimmen naar de vierde plek.

Helaas raakte hij betrokken bij een incident met de overgestapte Supercars-kampioen Scott McLaughlin. De Nieuw-Zeelander spinde voor Rinus de baan over en was niet meer te ontwijken. Met schade aan de neus en twee ronden achterstand vervolgde Van Kalmthout zijn weg als 21ste. Uiteindelijk kwam hij nog als vijftiende over de streep na een geweldige inhaalrace.

“Ik ben nu officieel Rookie of the Year, en daar ben ik heel blij mee. In deze race gebeurde echter alles wat we net niet wilden dat er zou gebeuren. We waren heel snel, maar die eerste safetycar-periode gooide onze plannen al in de war. Na de volgende safetycar spinde Scott McLaughlin naar de binnenkant van de bocht, en daar reed ik. Ik kon geen kant op. Daarna was het alleen nog maar de race uitrijden en punten pakken. De auto was zo snel dat een podium er denk ik wel ingezeten had”,

Rinus VeeKay.

2021

Met de Rookie of the Year-titel op zak kan Rinus Veekay terugkijken op een geslaagd debuutseizoen. De plannen voor 2021 zijn er ook al: vorige week werd zijn contract bij Ed Carpenter Racing met een jaar verlengd. Teambaas, drievoudig racewinnaar en drievoudig Indy 500 polesitter Ed Carpenter is meer dan positief:

“Het 2020 NTT Indycar kampioenschap is een die we nooit zullen vergeten. Ondanks alle uitdagingen die we gehad hebben, beperkte tijd op de baan en veranderingen in de kalender, hebben we Rinus veel progressie zien boeken vanaf de start van het seizoen tot nu. Het is voor ons duidelijk dat hij alle middelen heeft om een winnaar te zijn op die niveau en we kijken er naar uit om samen het podium op te klimmen."

Ed Carpenter.
Autosport
  • Rinus Veekay Public Relations