Nederlander Rinus 'Veekay' dreigt te vertrekken uit IndyCar

Rinus 'Veekay' van Kalmthout moet mogelijk vertrekken uit IndyCar. De Nederlander heeft nog geen nieuw contract voor volgend jaar.

Rinus Veekay van Kalmthout

Het lijkt er sterk op dat Nederlander Rinus van Kalmthout, in Amerika beter bekend als Rinus Veekay, volgend jaar niet terug gaat keren op de IndyCar-grid. Na vijf jaar komt er namelijk een einde aan de samenwerking tussen Van Kalmthout en zijn team Ed Carpenter Racing.

“Ik wil Ed Carpenter Racing bedanken voor de kans en de steun die ik de afgelopen vijf jaar heb gekregen”, reageert Van Kalmthout op X, voorheen Twitter. “We hebben samen een aantal uitstekende successen behaald, maar zoals dat gaat in het racen, hebben we ook een aantal uitdagingen. Het belangrijkste is dat we altijd het maximale hebben gegeven.”

Het betekent dat de Nederlander, die afgelopen seizoen als dertiende afsloot, deze winter op jacht moet naar een nieuw contract. Dat kan nog wel eens erg lastig worden, doordat er niet bijzonder veel zitjes beschikbaar zijn. En als dat niet lukt, moet de Nederlander dus vertrekken uit de competitie. Zelf houdt Van Kalmthout goede moed. “Ik ben enthousiast over de toekomst en ik weet dat ik mijn beste racejaren nog voor me heb.”

Of de rest van de IndyCar-wereld dat ook denkt, valt nog maar te bezien. Met alle respect van de wereld is Van Kalmthout nou niet bepaald een ‘hot property’ te noemen. In zijn vijf jaar in de sport heeft de Nederlander een overwinning, vier podiums en negen finishes in de top vijf behaald. Zijn beste eindstand in het kampioenschap is een twaalfde plek.

Daar komt bij dat een heleboel IndyCar-coureurs momenteel nog azen op een van de open zitjes. Rookie of the Year Linus Lundqvist, achtvoudig winnaar Alexander Rossi, zesvoudig kampioen Scott Dixon en voormalig F1-coureur Romain Grosjean hebben allemaal nog geen nieuw contract voor volgend jaar. Formule 2-kampioen Theo Pourchaire viel een aantal races in dit jaar en hoopt in 2025 een vast contract te krijgen. Logan Sargeant zoekt openlijk naar een kans in de competitie. Daniel Ricciardo, Kevin Magnussen en Valtteri Bottas worden ook allemaal in verband gebracht met een stint in IndyCar als zij na dit jaar moeten vertrekken uit de Formule 1.

Autosport
  • NL Beeld / Pro Shots