Alex Palou wint derde IndyCar-titel in vier jaar tijd

Alex Palou heeft zijn derde titel in IndyCar weten te winnen. In de laatste race van het seizoen kroonde Palou zich tot drievoudig kampioen van de serie.

IndyCar-coureur Alex Palou

Spanjaard Alex Palou mag zichzelf sinds dit weekend drievoudig kampioen van IndyCar noemen. Palou wist de titel veilig te stellen in de laatste race van het seizoen, in Nashville. Met zijn overwinning heeft Palou drie titels in vier jaar tijd gewonnen. Slechts vijf coureurs hebben meer titels gewonnen in de geschiedenis van IndyCar en haar voorgangers.

Palou ging de race in met een ruime voorsprong op zijn uitdager Will Power. Twee races eerder had Palou echter nog twintig punten meer voorsprong. Het probleem was namelijk dat de laatste drie races van het seizoen (inclusief degene in Nashville) gereden werden op ovals. Power is erg goed op ovals, Palou niet zozeer. Voeg daaraan toe dat Palou onverwachts een nieuwe motor in zijn auto moest zetten en daarvoor een gridstraf van negen plekken kreeg. Het was dus allesbehalve zeker dat Palou de titel zou veroveren in de laatste race.

Maar die twijfel smolt als sneeuw voor de zon in ronde 13 van de 200. Power ging onverwachts de pits in en bleef daar erg lang stil staan. De reden: zijn gordel zat niet stevig genoeg vast. Cruciaal natuurlijk om dat te repareren, maar het resultaat was wel dat Power met maar liefst vijf rondes achterstand weer naar buiten kwam. Power had plek vijf of hoger nodig om de titel te winnen. In andere woorden: de titelstrijd was daarmee afgelopen.

Palou zelf had geen spectaculaire race en ging als elfde de eindstreep over. Maar dat maakte allemaal niet zoveel meer uit. “We hoefden alleen maar door te gaan”, reflecteert Palou na afloop. “Ik wil iedereen die aan deze auto heeft gewerkt bedanken. Het is een geweldig jaar geweest en ik ben erg blij dat we de titel weer op hebben kunnen eisen.”

Autosport
  • IndyCar