Rinus Veekay rijdt mooi Indy 500 debuut, maar finisht P20

Voord e tweede keer won Japanner Takuma Sato de Indy 500, maar in Nederland waren de ogen toch vooral op Rinus van Kalmthout gericht. De Hoofddorper startte op een schitterende vierde plek en reed een bijna perfecte race. Bijna, want tijdens één pitstop ging het mis. intussen was Fernando Alonso vrijwel onzichtbaar.

Rinus Veekay

De commentatoren vonden gisteren een wetmatigheid met een 100 procent score: als Fernando Alonso de Indy 500 start, wint Takuma Sato. De Japanner wist beide Indycar races, waaraan de voormalig wereldkampioen Formule 1 uit Spanje deelnam, te winnen. Sato was gestart vanaf P3, slechts een positie voor de Nederlander Rinus van Kalmthout, die de hoogst geklasseerde rookie was.

Voor Van Kalmthout verliep de race aanvankelijk heel goed, hij klom op naar voren, maar in de 62e ronde ging het mis tijdens een pitstop. Van Kalmthout reed eerst tegen een lid van zijn pitcrew aan. Dat veroorzaakte wat commotie, hij kreeg een stop & go penalty en bij het wegrijden liet de Hoofddorper de motor ook nog afslaan. Hij kwam met bijna twee ronden achterstand terug op de baan en daarmee was de kans op een goede klassering eigenlijk wel verkeken. Door een afwijkende strategie te kiezen hoopte het team nog wat goed te kunnen maken door wellicht optimaal gebruik te kunnen maken van gelevlagsituaties. Die waren er wel, maar het hielp Rinus niet verder naar voren dan naar P20.

Daarmee eindigde Rinus wel voor Fernando Alonso, die op P21 eindigde, en Simon Pagenaud, de winnaar van vorig jaar die genoegen moest nemen met P22. Tijdens de race waren er twee serieuze incidenten, waarbij wagens werkelijk ongelooflijk hard crashten.

Alle coureurs kwamen er echter zonder grote kleerscheuren af. Floridaan Oliver Askew probeerde in ronde 92 bij een restart de wagen van Conor Daly te ontwijken en spinde hard tegen de binnenmuur. Vlak voor het einde van de race was het SPencer Pigot die ontzettend hard tegen de ingang van de pitstraat knalde. De auto was gespind en raakte de barrière weliswaar niet op volle snelheid, maar hij ging alsnog ruim harder dan honderd kilometer per uur. Het is een bewijs dat de auto's in de Indycar tegenwoordig erg veilig gebouwd zijn, want ook Pigot kon op eigen kracht uitstappen.

Die laatste crash zorgde er ook voor dat de race uiteindelijk achter de safety car eindigde. Helaas voor Scott Dixon die achter Sato reed, hij kon geen aanval meer opzetten in de eindfase van de race.