ANALYSE | Hoe Aston Martin voor elkaar kreeg wat de andere teams niet lukte

Aston Martin heeft Adrian Newey binnengehaald. Het technische genie had genoeg aandacht van andere teams, maar uiteindelijk koos hij toch voor Aston Martin. Hoe heeft het team dat voor elkaar gekregen?

Adrian Newey en Lawrence Stroll bij Aston Martin

De kogel is door de kerk: Adrian Newey heeft getekend bij Aston Martin. Daarmee heeft het team van Lawrence Stroll iets bereikt wat niemand anders is gelukt. Er werd flink gestreden om de handtekening van de legendarische ontwerper. Hoe is het Aston Martin gelukt om als laatste over te blijven?

Newey had ooit aangegeven het jammer te vinden dat sommige dingen nooit op zijn pad waren gekomen. Een daarvan was een mogelijke samenwerking met Fernando Alonso. Die kans krijgt hij nu dus wel. Maar er was nog een team waarbij hij een paar van die wensen waar kon maken…

Emotioneel gezien, zeker [had ik graag met Ferrari willen werken]. Net zoals hoe het geweldig zou zijn geweest om met Fernando Alonso of Lewis Hamilton te werken.

Adrian Newey, in de Beyond The Grid podcast

Ferrari

Lang leek Ferrari de grote kanshebber te zijn om Newey binnen te slepen. Als we terugkijken naar die oorspronkelijke quote, had Newey aangegeven zowel met Ferrari als met Lewis Hamilton samen te willen werken. Een overstap naar Maranello had in één klap twee van die wensen vervuld.

Maar zo ver is het nooit gekomen. Ferrari-teambaas Fred Vasseur gaf ons recentelijk een klein inkijkje in hoe de onderhandelingen met Newey verliepen, in een interview met L’Equipe. “Er waren zeker gesprekken met Newey. Maar zijn ideeën waren anders dan wat ik in gedachten had voor hem. Misschien dat we ooit eens een overeenkomst bereiken. Maar het is niet één individu dat de toekomst van een team bepaalt. De groep is altijd sterker dan het individu.”

Daarmee lijkt Vasseur een gerucht te bevestigen dat al langer rondging in de F1-media. Newey en Vasseur (en het management van Ferrari) zouden botsen over de hoeveelheid macht die Newey zou willen. Volgens de geruchten wilde Newey de vrijheid hebben om zijn eigen technische team samen te kunnen stellen. Zelfs als Vasseur en het management iemand liever wilden ontslaan of een ander persoon aan zouden willen nemen, dan had Newey dat willen kunnen blokkeren. Volgens de bronnen was dat een stap te ver en klapten de onderhandelingen tussen Ferrari en Newey.

Daarnaast heeft Ferrari ook aangegeven geen interesse te hebben in de “bidding war” die zou ontstaan tussen hen en Aston Martin. Ferrari is bepaald geen arm team, maar de vraag is of ze evenveel geld neer hadden kunnen leggen als Aston Martin.

McLaren en Mercedes

Door de sterke vorm van McLaren dit jaar, was het niet meer dan logisch dat dat team ook in de kijker kwam als een mogelijke nieuwe thuisbasis van Newey. De Brit had ook al de nodige ervaring daar: in de jaren ‘90 ontwierp hij al de auto van McLaren waarmee Mika Hakkinen tweemaal kampioen werd.

Maar tot ieders verbazing was het McLaren zelf dat aangaf geen interesse te hebben in de diensten van Newey. McLaren-CEO Zak Brown zei tegen de BBC: “We gaan Adrian niet contracteren. Ik ben erg blij met ons huidige team. Adrian is een geweldige vriend, een enorm talent en heeft een ongeëvenaard cv. Maar met wat we hier hebben, kan ik niet gelukkiger zijn. We gaan proberen het kampioenschap te winnen met het team dat hier vandaag staat.”

Mercedes is iets minder open over het proces geweest. Teambaas Toto Wolff en andere topmensen binnen het team hebben nooit iets gezegd over Newey of de strijd om zijn handtekening. De conclusie die de meeste kenners trekken, is dat Wolff en Mercedes nooit hebben geprobeerd om Newey binnen te halen. Waarschijnlijk is dit met dezelfde reden geweest als McLaren: Mercedes lijkt eindelijk de boel een beetje op orde te hebben, de komst van Newey zou daar niets aan toevoegen.

De rest

Er is niet veel bekend over de gesprekken die Newey voerde met andere teams, los van het feit dat iedereen in hem geïnteresseerd was. Newey’s manager Eddie Jordan beweerde in zijn podcast zelfs dat er twee teams aan hadden geklopt die nog niet eens in de Formule 1 zitten. Daarmee doelde Jordan waarschijnlijk op Audi - dat vanaf volgend jaar Sauber volledig overneemt - en Andretti.

Alpine en Williams deden allebei nog de meest serieuze poging om Newey binnen te halen. Bij Alpine staat voormalig teambaas Flavio Briatore nu aan het roer. Hoewel Briatore meer dan genoeg controverse in zijn CV heeft, is hij altijd erg goed geweest in het verkopen van een idee. Bij Williams zijn ze intussen bezig met flinke renovaties van het team in een poging om oude glorie te doen herleven. Het was genoeg om Carlos Sainz naar het team te halen, en de hoop was dat Newey zijn voorbeeld zou volgen.

Uiteindelijk is het geen van die twee geworden. De andere teams zijn nooit als serieuze kanshebbers gezien. Geen van allen konden ze Newey overtuigen dat hun team de moeite waard was.

Alpine-adviseur Flavio Briatore in gesprek met Aston Martin-eigenaar Lawrence Stroll.

Wat deed Aston Martin anders dan de rest?

Ongeacht wat we van de familie Stroll vinden, mag duidelijk zijn dat Lawrence erg serieus is als het gaat om zijn team. Topcoureurs Sebastian Vettel en Fernando Alonso zijn niet zomaar voor de lol naar Aston Martin gegaan. En nog ver voordat Newey aantrad, had Stroll al een flink aantal technische genieën bij de concurrentie weggeplukt om zijn team verder op te bouwen. Het is dus niet alsof Newey in een andere ruïne stapt: hij heeft de beste mensen denkbaar om zich heen waarmee hij samen zal werken.

Als we iets cynischer naar de situatie kijken, dan zal het salaris van 30 miljoen per jaar ongetwijfeld ook geholpen hebben met Newey overtuigen. Maar daarnaast is ook bekend dat Newey graag aan een uitdagend project wil werken. Een team dat al aan de top zit is niet interessant voor hem: hij wil graag het maximale uit een team halen wat op dat moment het team zelf nog niet is gelukt.

En dan is er nog de structuur. Toen Newey in 1989 vertrok bij March/Leyton House, zei hij: “Zodra een team gerund wordt door een accountant, is het hoog tijd te vertrekken”. Uit zijn ervaringen bij McLaren, Williams en Red Bull blijkt dat hij niet houdt van politieke spelletjes. En uit zijn gesprekken met Ferrari is duidelijk dat hij graag veel vrijheid heeft in het vormen van zijn eigen team. Combineer dat alles, en je krijgt de structuur die Aston Martin hem wel kan beloven en de andere teams niet. Een accountant als James Vowles, een manipulator als Flavio Briatore, de complexe bedrijfsstructuur van Sauber/Audi, en de beperkende belangen van Ferrari hebben allemaal stuk voor stuk ervoor gezorgd dat zij afvielen als opties.

Achtergrond
  • Aston Martin