Nieuwe Ford Focus ST krijgt 280pk op de voorwielen

Vorig jaar introduceerde Ford de nieuwe Focus waarna iedereen natuurlijk met smart zat te wachten op de ST. Die komt deze zomer en heeft 280 pk op de voorwielen. 

Lekker veel paardenkrachten in een relatief klein maar toch bruikbare auto, het blijft een geweldig concept. En daarom des te leuker om te zien dat dit idee steeds verder gepusht wordt door de fabrikanten die telkens weer de beste hot hatch neer willen zetten. Ford doet daar zeker verdienstelijk aan mee. De Amerikanen zetten wellicht niet altijd de krachtigste auto op de weg, maar qua prestaties doen ze het vaak meer dan goed. Of dat ook met deze nieuwe Focus ST zo is, moeten we nog zien, maar hij heeft in ieder geval 12 procent meer vermogen en 17 procent meer koppel dan zijn voorganger.

De nieuwe ST krijgt een 2,3 liter EcoBoost benzinemotor die via een elektronisch sperdifferentieel op de voorwielen is aangesloten. Het blok produceert 280 pk en 420 Nm waarmee de auto vanuit stilstand binnen de zes seconden op de honderd kilometer per uur zit. Daarnaast is Ford bezig geweest met de turbolag die bij veel van dit soort auto's voorkomt. Daarom is er een twinscroll-turbo geïnstalleerd en heeft de ST dezelfde 'anti-lag'-technologie als de Ford GT. Dat wil zeggen dat de auto de turbo's draaiende houdt door de gasklep open te laten staan als de bestuurder zijn voet van het gas haalt. Daardoor valt de turbo niet stil, maar blijft hij draaien. 

Om de wegligging te verbeteren is de Focus ST een centimeter verlaagd in vergelijking met het normale model en zijn de dempers voor twintig procent, en achter dertien procent stijver. Dat in combinatie met de Recaro stoelen met verbeterde positie, moet ervoor zorgen dat de bestuurder zich extra verbonden met de auto voelt. En dat is allemaal leuk natuurlijk, maar de auto moet ook redelijk praktisch blijven. Daarom geeft Ford verschillende rijmodi mee waardoor alles ook comfortabel ingesteld kan worden. Ook is de ST in opgerekte versie leverbaar, dan wordt het pas echt praktisch.

De Ford Focus ST verschijnt deze zomer als vijfdeurs en wagon bij de dealer. De prijzen weten we nog niet, maar die zal Ford ongetwijfeld binnenkort bekendmaken.