Todt: 'Volkswagen is welkom in de Formule 1'

FIA-president Jean Todt staat positief tegenover een potentiële toetreding van Volkswagen in de Formule 1. Todt ziet een toekomst met synthetische brandstoffen en een grid van 24 auto's als perfect toneel voor het concern.

Todt: 'Volkswagen is welkom in de Formule 1'

Ruwweg tien jaar geleden zat de Formule 1 vol met grote namen uit de autowereld. BMW, Ferrari, Honda, Toyota en Renault waren allemaal aanwezig met een fabrieksteam. McLaren werd gesteund door Mercedes en voor de mindere goden was er zelfs een private Cosworth-motor.

Die diversiteit is sinds het inluiden van het turbo-hybride tijdperk in 2014 flink afgenomen. De power units van tegenwoordig zijn zo complex en kostbaar dat alleen grote concerns zoals Ferrari, Mercedes, Renault en Honda het zich kunnen veroorloven om er een te ontwikkelen.

Uitbreiding

In tijden van corona en een toenemende focus op puur elektrisch rijden is het voor de meeste concurrenten van de huidige merken moeilijk om een business case te maken voor een Formule 1 deelname. FIA-president Jean Todt is zich bewust van de gevaren die een beperkt veld met zich meebrengt en wil daarom graag uitbreiden, zo verklaart hij tegenover Auto Motor und Sport.

Door middel van de eerder dit jaar aangekondigde budget cuts en de eerlijkere verdeling het prijzengeld wil Todt de drempel lager maken voor nieuwe teams en constructeurs. Volgens het huidige systeem moet een nieuw team 200 miljoen inleggen om überhaupt mee te doen. Dit bedrag is volgens Todt een verzekering om de beschamende taferelen met amateur teams uit begin jaren '90 te voorkomen:

"Ik heb veel liever twaalf in plaats van tien teams, maar op dit moment is het bedrag een verzekering dat de deelnemers echt serieus zijn.Wanneer het nieuwe systeem met het budgetplafond vastgelegd is kunnen we erover praten of we de club uit willen breiden. We kunnen dat alleen niet nu nog bij het nieuwe Concorde Agreement inbrengen. Het was al een enorme klus om deze aan de veranderde omstandigheden aan te passen."

Alternatieve brandstoffen en VW

In zijn zoektocht om de Formule 1 relevanter en goedkoper te maken zegt Todt verder het gebruik van synthetische "e-fuels" te onderzoeken: "Als het ons lukt om vanaf 2023 met e-fuels te rijden dan zijn we ook flexibel als het gaat om het kiezen van de motorarchitectuur. Dan kun je ook denken aan een minder complexe aandrijving, zolang deze maar efficient blijft"

Hiermee lijkt Jean terloops te reageren op de uitspraken van Volkswagen CEO Herbert Diess, die recent naar buiten bracht dat de Formule 1 voor het concern interessanter zou worden dan de Formule E wanneer deze brandstoffen hun intrede zouden doen. Todt blijft echter neutraal: "Ik heb erover gehoord, maar niet van meneer Diess persoonlijk. Daarom wil ik voorzichtig zijn met mijn oordeel. Ik weet niet of hij het echt zo zei. Als dat zo is, kan ik hem alleen maar roepen: Welkom bij de Formule 1. "