Porsche wil de Formule 1 weer in

Als het aan Porsche ligt zijn er vanaf 2025 vijf motorleveranciers in de Formule 1. Het merk is druk in gesprek met de FIA over de nieuw regels.

Porsche wil de Formule 1 weer in

Het leek er even op dat de Formule 1 aan de verliezende hand was. Terwijl de koningsklasse van de autosport met de grootste moeite grote fabrikanten aantrok leek de Formule E bijna vanzelf vol te stromen met klinkende namen. Mercedes, BMW, Jaguar, DS, Audi, Nissan en Porsche waren tot voor kort allemaal verbonden aan de elektrische raceserie.

De populariteit van FE en de eindeloze kritiek op de veel te dure, halfslachtig groene turbo-hybride motoren leek erop te wijzen dat de dagen geteld waren voor de Formule 1. Sindsdien hebben BMW en Audi echter aangegeven te zullen stoppen met FE om zich te concentreren op andere projecten. Nieuwe geluiden vanuit Porsche geven de indruk dat zij niet de laatsten zullen zijn. Ondanks de exit van Honda lijkt de positie van de Formule 1 in de toekomst dus toch te verbeteren.

E-fuels

Het grote stokpaardje van Porsche is het gebruik van milieuvriendelijke e-fuels. Dit zijn synthetische of biologische brandstoffen die een minder grote impact hebben op het milieu dan reguliere benzine. De Duitsers zijn zelfs al bezig met de bouw van een synthetische brandstof fabriek in Zuid-Afrika. Dat komt goed uit, want Formule 1 gaf al eerder aan verbrandingsmotoren op e-fuels te verkiezen boven een volledig elektrische formule. Het rijden van Grand Prix met de huidige EV-techniek zou simpelweg niet haalbaar zijn.

In een interview met BBC Sport geeft Porsche Motorsport vice-president Fritz Enzinger aan enthousiast te zijn over de nieuwe plannen: "Het zou [voor ons[ zeer interessant zijn als aspecten van duurzaamheid - bijvoorbeeld de invoering van e-fuels - een rol zullen spelen. Mochten deze aspecten bevestigd worden dan zullen wij ze in detail evalueren met de VW Group en verdere stappen bespreken."

Enzinger echoot hiermee uitspraken van Volkswagen Group CEO Herbert Diess, die eerder al aangaf interesse te hebben in een e-fuel versie van de Formule 1.

Geen fabrieksteam

Porsche is niet van plan om met een volledig team aan de start te komen in 2025. Een rol als motorleverancier is voor hen veel aantrekkelijker. Daarmee gaat het merk terug naar de rol die het tussen 1984 en 1987 bij McLaren had onder de TAG-vlag.

Een tweede stint kwam in 1991 met het Footwork team, beter bekend als Arrows. De gigantische, dorstige, zware, zwakke en onbetrouwbare 3,5 liter V12 die de Duitsers toen afleverden was echter een blamage. Footwork verscheurde halverwege het seizoen het contract.

Onder leiding van huidige F1 CEO Stefano Domenicali werd een paar jaar geleden een derde campagne gestart. Na moeizame gesprekken met de FIA wer dit project uiteindelijk als gevolg van de dieselgate affaire geschrapt. Die motor was afgeleid van de V4 uit de 919 LMP1. Op dit moment ligt het blok op een stoffige plank bij Porsche Motorsport, maar zal misschien doorontwikkeld kunnen worden voor 2025. Of wellicht Le Mans.

De gigantische 3512 was een ramp voor Porsche.

Drie opties

Als potentiële leverancier is Porsche niet alleen nauw betrokken bij gesprekken met de FIA, maar ook met mogelijke klanten. Volgens de geruchten gaat het om drie teams: Williams, McLaren en Red Bull.

Als een van de langzaamste deelnemers zou je Williams misschien meteen afschrijven, maar het team wordt gerund door ex-VW Motorsport chef Jost Capito. Eenzelfde verhaal is het bij McLaren, waar ex-Porsche Motorsport opperhoofd Andreas Seidl de touwtjes nu in handen heeft. Bij beide teams zou het dus relatief makkelijk binnenlopen zijn. Als laatste is het competitive Red Bull een aantrekkelijke optie nu het team op het punt staat zonder steun van een fabrikant verder te gaan.

Kans van slagen

Er kan nog een hoop veranderen de komende vier jaar, maar McLarens nieuwe contract met Mercedes lijkt een nieuwkomer als Porsche voorlopig uit te sluiten. Bij Williams komen er volgens de geruchtenmolen volgende jaar Renault-motoren in de staart als onderdeel van een partnerschap met Alpine.

Dan blijft alleen Red Bull over, al heeft dat team net de nieuwe Red Bull Powertrains-divisie opgezet om de Honda-motoren te runnen. Volgens teambaas Christian Horner is dat geen tijdelijke oplossing, maar de aanzet naar een volledig onafhankelijk Red Bull met eigen motoren. Aan de andere kant heeft hij aangegeven open te zijn voor een samenwerking met een grote naam in de industrie.

Welk team het ook wordt, meer merken in de Formule 1 kunnen we alleen maar toejuichen.

Formule 1
  • Drivetribe