F1 CEO Stefano Domenicali: 'Geen reverse grid, wel sprint races'

De kersverse baas van de Formule 1 gooit het roer om: reverse grid races staan niet langer op de agenda. In plaats daarvan wil Stefano Domenicali sprint races gaan introduceren.

Domenicali: 'Geen reverse grid, wel sprintraces'

Er was het afgelopen seizoen een hoop om te doen: het voorstel om reverse grid races toe te voegen aan de Formule 1. Hierbij zouden de snelste auto's van het ene weekend het volgende weekend achteraan moeten starten. Dit alles om de grote Mercedes-show stop te zetten en de sport onvoorspelbaar te maken. Zoals je mag verwachten waren de betere teams, met name Mercedes, niet bijzonder enthousiast over de plannen. Ook verschillende rijders van andere teams lieten merken er niet warm voor te lopen. Het is immers gewoon ordinaire competitievervalsing.

Domenicali ziet ervan af

Dankzij de structuur binnen de Formule 1 kwam de reverse grid er tijdens 2020 niet door. Daarvoor was volledige unanimiteit nodig. Nu de sport overgaat op een meer democratisch meerderheidssysteem zou de organisatie het opnieuw kunnen proberen. Nieuwe F1-CEO Stefano Domenicali geeft tegenover Autosport echter aan dat hij ervan afziet: "Reverse grid is voorbij. Dat kan ik je vertellen. Het is belangrijk om over nieuwe ideeën nadenken die de sport aantrekkelijker of interessanter maken, maar we hoeven de traditionele aanpak van de racerij niet te verliezen."

Stabiliteit

Domenicali vindt dat de Formule 1 niet teveel aan het format moet sleutelen. Stabiliteit is veel belangrijker. Aan de kwalificatie hoeft wat hem betreft dus niets te veranderen: "Ik denk dat we ervan geleerd hebben toen we elke twee dagen de kwalificatie veranderden. Daar hebben we onze vingers aan gebrand. Dus dat moeten we vermijden, en daarom denk ik dat het format vrij stabiel is."

Sprint race test

Ondanks die voorzichtige aanpak staat Stefano toch open voor nieuwe ideeën. Het concept van een extra sprint race op de zaterdag, net zoals in de Formule 2, is zijn nieuwe stokpaardje geworden. Er is echter geen sprake van dat die race de startvolgorde van de Grand Prix gaat bepalen, zoals eerder voorgesteld werd. De extra run moet dienen om de auto's voluit te laten gaan en meer spektakel op de baan te brengen.

Domenicali wil het concept het liefst dit seizoen al testen: "Waar we naar kijken is wat de aanpak van de zogeheten sprint-race op een zaterdag kan zijn. We denken dat dit al dit jaar getest kan worden. Er zijn discussies gaande met de teams via de juiste kanalen, en ik denk dat dit het enige is dat interessant kan zijn."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool