Voorlopig geen vierde kwalificatieronde in Formule 1

De gesuggereerde vierde ronde tijdens de F1-kwalificatie komt op zijn vroegst in 2021, als het al gebeurt. Uit documenten die de FIA publiceerde blijkt dat het kwalificatieformat volgend jaar bij hetzelfde blijft.

De Formule 1 is constant in beweging, en om die reden wordt er steeds gekeken naar manieren om de sport frisser, spannender en competitiever te maken. En dat is keihard nodig, in deze tijd van twee topteams, een sub-topteam, en de rest van het veld, dat er met een tiende van het budget van de grote jongens maar een beetje aan bungelt.

De afgelopen dagen werd geopperd om een vierde ronde in de kwalificatiesessies in te voeren, boven op de drie bestaande. Hierin zouden de topteams meer aan elkaar gewaagd zijn. De bedoeling van het plan - dat uit de koker van Liberty Media komt - was dat in elke ronde vier coureurs uitgeschakeld worden, waardoor in Q4 nog acht rijders overblijven. Met de huidige stand van zaken vragen we ons af hoe dit spannender wordt, want voor Q4 hou je zo 6+2 coureurs over, in plaats van 6+4 in Q3. Ook de FIA zag het kennelijk niet zitten, want de regels voor 2020 - gisteren gepubliceerd - blijven op dit vlak bij het oude.

De laatste keer dat er aan de kwalificatie getweakt werd, was in 2016. Dit was geen succes, en al na twee GP's werden de wijzigingen teruggedraaid.

Sowieso wordt 2020 een uitloopjaar (met een Grand Prix in Zandvoort, dat wel), vanaf 2021 worden de echt grote wijzigingen verwacht. Of voorgespiegeld, zo u wilt. Er kán namelijk erg veel veranderen vanaf 2021, zowel technisch als qua sportregels, maar dat betekent niet dat het ook gaat gebeuren. De gevestigde orde heeft er immers baat bij als de sport niet teveel opgeschud wordt. We hebben geen kristallen bol, maar we moeten nog zien hoe 'radicaal anders' de F1 vanaf 2021 gaat worden. Volgend jaar blijft alles in ieder geval grotendeels bij hetzelfde.