Formule 1 wil kwalificaties veranderen

Soms is een kwalificatiesessie spannender dan een race, maar af en toe wordt het een bizarre vertoning zoals afgelopen zaterdag. De FIA wil dat veranderen en denkt aan vier sessies in plaats van de huidige drie.

De kwalificatie voor de Grand Prix van Rusland werd net als het decor van het gebied in Sotsji: saai. Red Bull Racing en Toro Rosso waren door gridstraffen naar de achterkant van het veld verwezen en kozen ervoor om niet te rijden in Q2. Curieus genoeg vond Renault het ook verstandig om niet te proberen in de Top 10 te komen. Ze dachten door niet mee te doen in de tweede sessie en daardoor vrije bandenkeus te hebben hoger te kunnen eindigen in de Grand Prix. Uiteindelijk een strategie die bepaald niet goed uitpakte voor de Fransen.

De FIA speelt al langer met de gedachte om eens wat te veranderen aan de kwalificatie en dit weekend werd het door het tactische geneuzel weer actueel. Voor volgend jaar wil de internationale motorsportbond vier sessies in het kwalificatie-uur persen. Q1 begint dan met twintig rijders, waarvan er na iedere sessie vier afvallen totdat er acht coureurs overblijven voor Q4.

De bedoeling van het nieuwe systeem is meer onzekerheid in de kwalificatie te brengen. De toppers moeten dan drie keer alles op orde hebben voordat ze in de vierde sessie echt om de pegels gaan strijden. 

Het plan is afkomstig van Liberty Media's sportcommissie van Ross Brawn en wordt nu door de FIA bekeken. Charlie Whiting zegt erover: "They've been doing a lot of research among fans, and they feel this is one of the things that the fans would like. Slightly shorter, slightly shorter time between them, four go out in Q1, four, four, leaving eight. I personally think it's quite a nice idea, but that's not my decision."

Alles is beter dan teams die om strategische redenen binnen blijven staan als Renault. Daarom zou misschien de bandenregel dat je de race moet starten met de band waarop je in Q2 de snelste tijd hebt gezet ook maar meteen de prullenbak in kunnen.