Horner: 'Probeer reverse grid tijdens non-kampioenschap race'

Red Bull Racing teambaas Christian Horner wil reverse grids alleen proberen als het concept eerst getest wordt tijdens een race die niet voor het kampioenschap meetelt. Zomaar iets proberen midden in een titelgevecht lijkt hem niet verstandig.

Horner: 'Probeer reverse grid tijdens non-kampioenschap race'

Het blijft rommelen in de Formule 1 rond de plannen om reverse grid races te introduceren. Het idee had dit seizoen al gebruikt moeten worden, maar het protest van mercedes zorge ervoor dat de in de huidige Concorde Agreement vereiste unanimiteit niet bereikt werd.

Voor 2021 wordt Mercedes echter door een meerderheidssysteem buiten spel gezet, maar zelfs bij voorstanders van het concept heersen twijfels. Red Bull Racing's Christian Horner is huiverig over de gevolgen die een onbekend format op een officieel Grand Prix weekend zou kunnen hebben. Om een blamage te voorkomen wil Horner daarom een proef doen met een aparte race die niet voor het kampioenschap mee zou tellen.

Non-championship race

De laatste keer dat er een Formule 1 race verreden werd die niet meetelde voor het kampioenschap was de Race of Champions op Brands Hatch in 1983. Christian Horner vindt dat de sport niet bang moet zijn om nieuwe dingen te proberen, maar vindt het tegelijkertijd te riskant om zomaar een nieuwe format te introduceren:

Als zoiets als [een non-championship race] uitgeprobeerd zou kunnen worden, dan zou het zeer interessant zou kunnen zijn om te zien wat de uitkomst zou zijn. Als dat gedaan zou kunnen worden in een manier die geen invloed heeft op het kampioenschap - want ik zie niet hoe je van de ene op de andere race andere regels kunt hebben - maar misschien met een non-championship race of een uitnodigingsrace. We hebben allerlei geweldige nieuwe circuits die dit jaar races houden en die we in toekomstige seizoenen geen plaats kunnen geven. Als een van die evenementen geselecteerd zou worden om een ander format te proberen, om iets compleet anders te proberen, wat hebben we dan om te verliezen?

Christian Horner.

Andreas Seidl

McLaren teamchef Andreas Seidl heeft echter geen oren naar het proefballonnetje van Christian. Volgens hem is het uitproberen van reverse grid races volstrekt onnodig:

"We moeten simpelweg accepteren en ook respecteren wat Mercedes de afgelopen jaren gedaan heeft om deze dominantie op te bouwen. Uiteindelijk verdienen ze het om daar te zijn, omdat ze verreweg het beste werk afleveren vergeleken met de rest. Ik ben me ervan bewust dat er volgend jaar aan de voorkant van de grid niet veel gaat veranderen wat betreft de volgorde. Maar alles dat aan het spelletje toegevoegd wordt vanaf 2022 met de budget cap en nieuwe technische reglementen zal helpen om de grid dichter bij elkaar te brengen en meer competitie te creëren. Dat is positief en daarom denken we dat het verkeerd zou zijn om op dit moment kunstmatige onregelmatigheid te introduceren.

Andreas Seidl

Geen concrete plannen

Christian Horner benadrukte dat zijn uitspraken puur speculatief waren en dat hij het verder niet besproken had met andere teams of de Formule 1 top. Aangezien FIA-president Jean Todt geen harde tegenstander is van de plannen, kan zijn idee echter tractie krijgen binnen de sport. We zullen het moeten afwachten.

Nieuws
  • Red Bull Content Pool