Toto Wolff: 'We moeten de Formule 1 spannender maken'

Mercedes F1-teambaas Toto Wolff realiseert zich dat de sport lijdt onder de dominante van de Schwarzpfeilen. Samen met de FIA wil hij manieren vinden om de sport voor de toeschouwer spannender te maken.

Toto Wolff: 'We moeten de Formule 1 spannender maken'

Zelfs bij Mercedes is men het beu dat Mercedes alles wint wat er te winnen valt in de Formule 1. Al sinds de introductie van de turbo-hybride regels in 2014 is het Duits-Engelse team onverminderd dominant in de sport.

Het enorme gat met de andere teams maakt de Grands Prix saai en voorspelbaar, waardoor de kans bestaat dat fans af gaan haken. Teamchef Toto Wolff stelt daarom maatregelen voor die de sport voor de TV-kijker interessanter moeten maken.

Open team radio

Een van de concrete ideeën waar Wolff mee op de proppen komt is het compleet opengooien van alle team radio-kanalen. Voor mensen met een F1TV abonnement is het op dit moment mogelijk om live de communicatie tussen rijders en engineers te volgen. Bij de reguliere TV-kijker blijft het beperkt tot berichten geselecteerd en gescreend door de F1-regie. Volgens Toto zou het beter zijn als de kijker met werkelijk alles dat binnen het team gecommuniceerd wordt mee kan luisteren.

Zo kan een op het eerste oog doodsaaie race volgens hem veel spannender worden, bijvoorbeeld de Grand Prix van België dit jaar:

"Als je naar Spa kijkt en denkt dat het een pleziertochtje was - dat was het totaal niet. We hadden problemen met de betrouwbaarheid [van de banden]. We wisten niet zeker of we het met een stop zouden redden, net zoals veel andere teams. Als dat naar de TV-uitzending gegaan was dan had dat voor veel meer opwinding gezorgd."

Toto Wolff

Geen reverse grids

Andere proefballonnetjes zoals het reverse-grid voorstel blijft Wolff echter afschieten. Per slot van rekening moet de Formule 1 volgens hem een sport zijn en geen kunstmatige show. Wel is hij er zich van bewust dat er ook eens iemand anders moet winnen om de sport levensvatbaar te houden. De fascinatie met de underdog speelt daarbij volgens hem een grote rol:

"Maar sport moet ook zorgen voor vermaak. Wanneer Usain Bolt elke race wint en Bayern Munchen elk kampioenschap wint, dan kom je op een punt waar het resultaat erg voorspelbaar en niet afwisselend genoeg wordt. En op zoiets hopen de fans. De underdog is altijd interessant, iedereen wil de underdog zien winnen. Wij zijn ons bewust van deze dynamiek en we zullen daarom met voorstellen blijven komen die niet per se onze eigen prestaties ondermijnen.

Toto Wolff
Nieuws
  • Mercedes Petronas F1