De veelbesproken reverse grid races lijken alsnog in aantocht. Vorige week opperde Formule One Sporting Director Ross Brawn de plannen wederom in zijn column op F1.com. Aanleiding was de vermakelijke herstart tijdens de rommelige race op Monza, waarbij de gebruikelijke leiders verder achterin het veld te vinden waren.
De reactie vanuit de paddock was toen nogal kil. Zonder volledige unanimiteit onder de teams is het dit jaar onmogelijk om grote verandering en door te voeren, maar dit politieke stelsel verandert in 2021 naar een systeem gebaseerd op een meerderheid van stemmen. Daarbij kan Brawn kan sinds dit weekend rekenen op voorzichtige steun vanuit de FIA.
Geen fan
FIA-president Jean Todt heeft namelijk in een persconferentie op Mugello aangegeven niet volledig tegen het plan te zijn. De oude Ferrari-strijdmakker van Brawn benadrukt dat hij er persoonlijk geen fan van is, maar het niet tegen zal werken als er voldoende steun voor is: "Ik vind het eerlijk gezegd niks. [Maar] als iedereen er blij mee is, het er mee eens is, dan zal ik er geen probleem van maken. Ik zal het steunen, een kans geven."
Geen kans hebben de plannen in ieder geval bij George Russell. De Williams-coureur geeft aan dat het hem alleen maar voor gek zou zetten: "Ik ben er tegen. We zitten in een van de langzaamste auto's op de grid en we zouden met huid en haar opgevreten worden. We zullen dan als gekken moeten verdedigen om de snellere auto's achter ons te houden, maar als rijders zullen we dom lijken omdat we uiteindelijk tegen jongens vechten die in veel, veel snellere auto's dan wij zitten."
Sprint races
Positiever is Todt over het plan om met een sprint race van een half uur op de zaterdag de orde voor de Grand Prix op zondag te bepalen: "Ik moet zeggen dat ik het idee dat voorgesteld werd - en werd geweigerd vanwege de ongewone situatie - erg leuk vind. In plaats van de kwalificatie op de zaterdag een race van een half uur houden, met een bepaalde uitslag en dan die uitslag nemen als de volgorde voor de volgende race. Ik denk dat dat interessant was geweest om te zien. Maar een reverse grid is niet normaal, niet natuurlijk. Ik vind niet dat het racen is en ik heb er bij Formule 2 en Formule 3 altijd tegen gevochten."
Formule E Super Pole
Als derde alternatief noemt Jean het "Super Pole" format dat gebruikt wordt in de Formule E. Hierbij mag de top 5 van de reguliere kwalificatiesessies een voor een de baan op. De langzaamste coureur gaat eerst en iedere rijder krijgt een out lap en een vliegende ronde om een tijd te zetten. Dit format is geleend van het Australische Supercars Championship.
Todt zit dit als het beste alternatief: "Wat ik leuk vind is de Formule E kwalificatie. Het is een sport. Ik zou dat doen in de Formule 1. Het is natuurlijk. Maar het probleem in de Formule 1 is dat mensen dingen te doen veranderen bijna onmogelijk is."
2021
Todt ziet het invoeren van een van de drie plannen dit jaar dan ook niet gebeuren. Het nieuwe systeem voor 2021 moet dat oplossen: “Ik denk dat de nieuw structuur vanaf volgend jaar meer flexibiliteit zal bieden. Dat is waarom we het wilden. Maar om met de Formule 1 wereld te moeten werken, geloof me, is erg beperkend, het is erg moeilijk."
- Mercedes Petronas F1 / LAT Images