'Ex-Ferrari teambaas Stefano Domenicali wordt nieuwe CEO Formule 1'

Liberty Media zal voor het eind van het jaar Chase Carey gaan vervangen voor Stefano Domenicali als CEO van de sport. Domenicali's verleden bij Ferrari kan echter vraagtekens gaan oproepen.

'Ex-Ferrari teambaas Stefano Domenicali wordt nieuwe CEO Formule 1'

Een wisseling van de wacht bij Formule 1-rechtenhouder Liberty Media. De Amerikaanse mediagigant is volgens Autosport van plan CEO Chase Carey op een zijspoor te zetten. Carey heeft een succesvolle carrière als topman bij mediabedrijven als Fox en DirecTV achter de rug, maar leek nooit echt een sterke binding te hebben met de autosport. Het aanwijzen van de huidige Lamborghini-CEO Stefano Domenicali zou daar verandering in moeten brengen.

Ferrari

In tegenstelling to Carey is Domenicali een zeer ervaren man binnen de Formule 1. Na elf jaar in verschillende rollen bij Ferrari werd hij in 2002 sporting director van het Formule 1 team. In die rol droeg hij bij aan het razende succes van het Schumacher-tijdperk.

In 2008 promoveerde hij naar de rol van teambaas. Onder zijn bewind viel Ferrari echter terug op de grid ten faveure van McLaren, Brawn GP en Red Bull Racing. Toen de nieuwe turbo-hybride F14T in 2014 zelfs geen enkele race wist te winnen mocht Stefano na 24 jaar trouwe dienst zijn spullen pakken.

F2 en F3

Na zijn ontslag vond Domenicali werk bij Audi en later Lamborghini, maar hij bleef verbonden met de Formule 1 via een positie als president van de FIA Single-Seater Commission. In die rol hielp hij Formule 2 terug op de ladder en creëerde hij een internationale rol voor de Formule 3-klasse. Zo op het eerste gezicht lijkt hij perfect voor de rol als opperhoofd van de meest prestigieuze single-seater serie van allemaal.

Politieke problemen

De recente soap rondom het al dan niet valsspelen van Ferrari kan echter voor politieke problemen gaan zorgen. De term 'Ferrari International Assistance' wordt al een tijdje gebezigd en het aanstellen van een voormalige Ferrari-teambaas kan daardoor voor veel fans in het verkeerde keelgat schieten, zeker nu Ferrari na de schimmige achterdeur-deal met de FIA opeens totaal niet meer mee kan komen met de top van het veld.

Stefano Domenicali is echter niet op een bijzonder vriendschappelijke manier vertrokken bij Ferrari, waardoor hij nog enige geloofwaardigheid heeft. Het hebben van een CEO die daadwerkelijk ervaring heeft met de sport is echter hoe dan ook een pluspunt. Wij kunnen Demonicali's aanstelling ondanks de twijfelachtige omstandigheden daarom alleen maar toejuichen.

Nieuws
  • Lamborghini