Seidl: 'nieuwe motorfabrikanten aantrekken niet realistisch'

McLaren-teambaas Andreas Seidl zegt dat het niet realistisch is om onder de huidige regels te verwachten dat andere fabrikanten zich bij de Formule 1 gaan voegen. Volgens hem moet er een hoop veranderen om de sport aantrekkelijker te maken.

Seidl: 'nieuwe motorfabrikanten aantrekken niet realistisch'

Andreas Seidl is van mening dat het huidige reglement dat de zeer complexe turbo-hybride Power Units verplicht stelt geen mogelijkheid biedt om nieuwe fabrikanten aan te trekken. Na het vertrek van Honda staat de sport flink onder druk.

De voormalige Porsche Motorsport chef heeft in de LMP1 van dichtbij meegemaakt hoe een te ingewikkelde en kostbare formule een klasse kapot kan maken. Over de positie van Porsche geeft Seidl tegenover Autosport echter niets prijs:

"Ik kan natuurlijk niets zeggen over Porsche. Als je naar het grote plaatje kijkt is het volgens mij niet realistisch dat een nieuwe fabrikant onder de huidige regels de F1 zal binnenkomen in de komende paar jaar. De investering die je moet maken plus de tijd die je nodig hebt om een competitief pakket te maken is gewoonweg te groot en het duurt te lang."

Andreas Seidl.

De toekomst

Andreas denkt mee met de F1 en de FIA en ziet twee mogelijke richtingen om de sport in te zetten:

"Het belangrijkste element is volgens mij dat de F1 samen met de FIA en de teams en motorfabrikanten een duidelijk plan uit moet weken over hoe de volgende evolutie of revolutie van de power unit reglementen eruit komt te zien. Ik denk dat dat de belangrijkste vraag is die beantwoord moet worden. Je hebt uiteindelijk twee mogelijke kanten om op te gaan: de eerste is om de huidige power units in de toekomst in de F1 te houden. Ze zijn toonaangevende technologie en ook een platform om toekomstige technologie voor straatauto's op te ontwikkelen. Of je gaat een andere kant op, wat betekent dat je gaat voor power units die minder complex en ook een stuk goedkoper zijn. Ik denk dat je die vraag eerst moet beantwoorden voordat je gaat praten over de tijdlijn van potentiƫle nieuwkomers die de Formule 1 in komen."

Andreas Seidl.

Positief

Ondanks zijn zorgen is Seidl positief over de toekomst. Met voormalige Volkswagen Groep-collega Stefano Domenicali aan het roer als Formule 1 CEO heeft Andreas er vertrouwen in dat er een goede oplossing gevonden wordt:

"Er zijn goede discussies en initiatieven geweest om te zien hoe de kosten gedrukt kunnen worden en hoe de power units eenvoudiger gemaakt kunnen worden zodat de formule aantrekkelijker wordt voor bedrijven zoals Ilmor of Cosworth. En ik denk dat daar weer naar gekeken moet worden. Ik ben er zeker van dat het iets is dat Stefano samen met Ross [Brawn] en Formule 1 naar zal kijken, met alle ervaring die [Domenicali] heeft met het werken voor de VW Groep. Ik denk dat het op het moment vrij hoog staat op de lijst."

Andreas Seidl.
Formule 1
  • McLaren