'Formule E komt naar Eindhoven'

Een deal tussen de Formule E en Eindhoven is zo goed als rond. Stichting Formula-Eindhoven meldt dat F1-ontwerper Hermann Tilke de baan zal tekenen.

'Formule E komt naar Eindhoven'

Na de Formule 1 komt ook de koningsklasse van de elektrische autosport naar ons kouwe kikkerlandje. Dat meldt Peter-Paul Laumans van Stichting Formula-Eindhoven tegenover de BNR Autoshow. Volgens Laumans is de deal nu 95% rond.

Het originele plan vroeg om een start in 2021, maar dankzij de coronacrisis is dat plan van de baan. De Noord-Brabantse stad lijkt hiermee Rotterdam af te gaan troeven.

Tilke-track

Net zoals vrijwel alle Formule 1 circuits sinds midden jaren '90 zal het circuit in Noord-Brabant ontworpen worden door Hermann Tilke.

De ontwerper is inmiddels berucht geworden vanwege zijn standaard formule voor vaak dodelijk saaie circuits, maar aan een stratencircuit kan zelfs hij weinig verpesten. Het immers niet alsof het gemiddelde FE-circuit nou voor zo veel kippenvel zorgt.

Flink investeren

Een Formule E race hou je natuurlijk niet zomaar. De Stichting heeft samen met de gemeente Eindhoven een investering van 15 tot 20 miljoen euro geraamd voor de voorbereidingen van de eerste race. Aangezien het circuit niet permanent is zal dit geld elk jaar opnieuw uitgegeven moeten worden.

Stichting Formula-Eindhoven en de gemeente hebben echter genoeg geldschieters om dit mogelijk te maken. Grote bedrijven zoals VDL, PSV en de Rabobank hebben hun steun al betuigd.

Even wachten nog

Wanneer het hele circus precies van start moet gaan is nog niet bekend. Peter-Paul Laumans verwacht in maart de definitieve beslissing te horen van de organisatie van de Formule E. Naar verwachting wordt het op z'n vroegst in 2022. Of er dan nog genoeg merken meedoen in het kampioenschap valt nog te bezien.

Autosport
  • ABB Formula E Championship