Zandvoort wordt geen Hermann Tilke-circuit

De verbouwing van het circuit van Zandvoort tot een volwaardig Grand Prix-circuit dat de Formule 1 kan ontvangen kan beginnen. De opdracht om het complex te verbouwen gaat niet naar FIA's vaste partner Tilke, maar naar een Italiaans bedrijf.

Vrijwel alle nieuwe Formule 1-circuits van de laatste decennia zijn in meer of mindere mate ontworpen door het architectenbureau van Hermann Tilke. Dat levert een veilige baan op, maar niet iedereen is het er over eens dat de banen van Tilke ook leuke races opleveren. De teruggekeerde baan in Zandvoort breekt met de vaste gang van zaken door Tilke niet in te huren. Het circuit sprak al een tijdje met het Italiaanse Dromo Circuit Design van Jarno Zaffelli en dat bedrijf gaat volgens magazine Formule 1 ook de opdracht uitvoeren.

In een reactie zegt Hermann Tilke dat zijn bedrijf ook helemaal niet gevraagd is om een plan te maken, dus we kunnen eenvoudig concluderen dat het plan voor de kombocht op Zandvoort uit het Italiaanse brein is ontsproten.

Hoewel de meeste opdrachten naar Tilke gingen, is Dromo ook geen onbekende. De Italianen uit Reggio Emilia tekenden de vernieuwingen van Sepang, Imola en ook op Silverstone zijn de aanpassingen van de hand van Zaffelli. Hij is uiteraard blij dat hij is uitgekozen om de taak te verrichten en roemt het unieke karakter van het circuit van Zandvoort, waar hij zo min mogelijk aan wil komen. "Onze taak is het circuit te upgraden naar de vereiste Formule 1-normen. We zitten samen met Zandvoort, de FIA, FOM en coureurs nu vol in het proces om te kijken hoe we de baan het beste kunnen aanpassen. [...] Ik ga de structuur en het erfgoed van Zandvoort echt niet vernietigen."