De Plug-In Hybrid Electric Vehicle moet dood, aldus de milieuorganisatie Transport & Environment. Hybrides met een stekker worden tegenwoordig gezien als een gulden middenweg tussen de praktische zorgen van een elektrische auto en de vervuiling van een auto op fossiele brandstof, waardoor Europese overheden kwistig gestrooid hebben met belastingvoordelen en subsidies. Volgens T&E moeten deze praktijken stoppen omdat de PHEV zijn beloftes niet waar kan maken.
Volle accu maakt niet uit
T&E voerde tests uit met de drie populairste PHEV modellen van 2019: de BMW X5, Volvo XC60 en Mitsubishi Outlander. Stuk voor stuk grote, zwaarlijvige SUV's. Zelfs met een volle accu konden de modellen niet in de buurt van hun officieel opgegeven emissiecijfers komen. Met volle accu en onder ideale omstandigheden stootten de wagens 28 tot 89 procent meer CO2 uit dan door de fabriek opgegeven.
Met een lege accu vermenigvuldigde dat getal natuurlijk dramatisch. Het extra dode gewicht leverde drie tot acht keer zoveel CO2 op dan de fabrieksopgave. In de laad-modus, waarbij de verbrandingsmotor en de remmen gebruikt worden om de accu aan te vullen, was zelfs drie tot twaalf keer zoveel.
Zeer beperkt elektrisch rijbereik
T&E wil met de tests bewijzen dat de verhalen die fabrikanten over het gebruik van PHEV's vertellen complete onzin zijn. De emissiecijfers worden alleen onder klinische laboratoriumomstandigheden gehaald. Het idee dat een PHEV geschikt is voor lange reizen verwijst de organisatie naar het land der fabelen.
Het extreem beperkte elektrische rijbereik van PHEV's zorgt ervoor dat ze uiteindelijk constant met een lege of ladende accu onderweg zijn. Al na 11 tot 23 kilometer gaan ze daarmee over hun opgegeven uitstoot heen. Bij de Outlander gaat de verbrandingsmotor zelfs al aan als je de airco inschakelt, een goede schets van hoe beperkt het elektrisch vermogen van de gemiddelde PHEV is. Snelladen was bij twee van de drie wagens tevens niet mogelijk, waardoor de bestuurder sneller overgaat op de brandstofmotor om een lange pauze bij de laadpaal te voorkomen,
PHEV = neppe EV
Transport and Environment is niet gediend van de resultaten, zo blijkt uit het commentaar van Senior Director for Clean Vehicles Julia Poliscanova: Plug-in hybrides zijn neppe elektrische auto's, gemaakt voor laboratorium tests en belastingvoordelen, niet de realiteit. Onze testen hebben aangetoond dat de auto's zelfs in optimale omstandigheden en met een volle accu meer uitstoten dan waarmee wordt geadverteerd. Tenzij je er voorzichtig mee rijdt stijgen de CO2-emissies de pan uit. Overheden moeten stoppen met het subsidiƫren van deze auto's met miljarden aan belastinggeld."
Poliscanova pleit ervoor dat fabrikanten meer gaan doen om plug-in hybrides een waardevolle toevoeging aan het wagenpark te maken. Volgens haar is de huidige generatie puur bedoeld om kunstmatig CO2-cijfers te manipuleren en subsidies te innen: "Fabrikanten geven bestuurders de schuld van de hoge emissies van plug-in hybrides. Maar de waarheid is dat de meeste PHEV's gewoon slecht gemaakt zijn. Ze hebben zwakke elektromotoren, grote, vervuilende motoren en kunnen meestal niet snelladen. De enige manier waarop plug-in hybrides een toekomst kunnen hebben is als we compleet herzien hoe we ze beoordelen in CO2 tests en regels binnen de EU. Anders zal de PHEV snel de diesel achterna gaan, recht de prullenbak van de geschiedenis in."
- Mitsubishi