Ook pantserwagens gaan hybride: dit is de PANZER der Zukunft

PHEV heeft vanaf vandaag een nieuwe betekenis: Pantser Hybride Elektrisch Voertuig. Maak kennis met de FFG Genesis Hybrid Panzer uit Duitsland.

pantser

Pantserwagenbouwer Flensburger Fahrzeugbau GmbH heeft wat nieuws speelgoed bedacht voor de krijgsmacht van de toekomst. Deze pantserwagen heeft hybride aandrijving, want ook oorlog moet je straks klimaatneutraal voeren, anders ben je zelf je eigen vijand.

Deze Genesis is een afwijking van het gebruikelijke rupsbandgebeuren dat uit Flensburg komt. De 8x8 heeft ten eerste wielen in plaats van tracks. Elk van de acht wielen heeft zijn eigen aandrijving in de vorm van een 171 kW elektromotor, oftewel 132 pk per wiel.

De dieselmotor genereert stroom om de wielen mee aan te drijven, maar als de wielen even geen aandrijving nodig hebben worden de lithium accu's opgeladen. Van zowel de batterijen als de dieselmotor zijn de technische gegevens momenteel nog niet bekend.

De opbouw van de achterkant is modulair. Er kan dus een APC (Armoured Personnel Carrier) of een mobiele commandopost van gemaakt worden. Het is ook mogelijk om er een verkenningsunit op te zetten, een ambulance van te maken, of er een mortier drager op te zetten. Er kan zelfs een houwitser-unit geplaatst worden om artilleriebeschietingen mee te doen. Zo lang de unit maar minder dan 15 ton weegt, kan het mee op het onderstel dat zelf 25 ton weegt.

Op de accu's zou de Genesis 150 kilometer in fluistertoestand moeten kunnen rijden. De topsnelheid zou op 100 kilometer per uur komen te liggen. Met volle tanks en volle accu's moet de machine zelfs 600 kilometer ver kunnen rijden.

De elektromotoren zorgen ook voor een gigantisch koppel: 15.622 Newtonmeter. De andere bijzonderheid van het elektrische gebeuren is dat de Genesis totaal onder water kan rijden: hij heeft geen snorkel nodig om de dieselmotor te laten draaien, want bij volle batterijen kan hij als amfibievoertuig onder het water rijden.

Overigens is het idee van een hybride pantserwagen niet heel nieuw: Ferdinand Porsche bedacht in 1941 de Maus en de Elefant, die benzine-elektrische aandrijving hadden. Destijds was de techniek echter nog niet ver genoeg om het concept werkend te krijgen in gevechtssituaties (godzijdank).