WRC geeft het op: géén hybrides meer vanaf 2025

De flirt van de rallysport met 'groene' technologie komt aan een vervroegd einde. Met het oog op het verminderen van kosten en complexiteit wordt de hybride formule volgend jaar alweer afgeschaft.

WRC geeft het op: géén hybrides meer vanaf 2025

Bij vrijwel alle grote vormen van motorsport is het milieu tegenwoordig een groot thema. Met het oog op de laatste trends en de wensen van mogelijke investeerders proberen alle klasses goed voor de dag te komen met groene technologieën en duurzaamheidsprojecten, hoe onzinnig dat in werkelijkheid ook is.

Het World Rally Championship is daarop geen uitzondering. In een poging uitstoot en lawaai terug te dringen (met name op verbindingsroutes door steden en dorpen) introduceerde het WRC in 2022 een nieuwe hybride formule. De bolides van Toyota, Ford en Hyundai kregen een standaard 136 pk hybridesysteem aangemeten. Naast een volledig elektrische modus op verbindingsroutes kon het systeem een boost leveren tijdens de stages. Vreemd genoeg had de coureur hier géén controle over.

Te duur, te complex

Na krap twee seizoenen is de rallysport echter alweer klaar met hybrides. De Rally1 Hybrid-formule bleek namelijk veel te duur en complex, waardoor alleen de grote fabrikanten een paar auto's in konden zetten.

Het beperkte veld heeft de regelmakers ertoe bewogen de formule te versimpelen en een alternatief te gaan bieden. Voor 2025 en 2026 blijven de extreme buizenframe Rally1-machines behouden, maar worden ze ontdaan van hun hybridesystemen. Dat levert uiteraard een gewichtsbesparing op. Ter compensatie wordt het aerodynamisch pakket gekortwiekt en de motor afgeknepen.

Terug naar de basis

De tweede grote stap waarmee het nieuwe tijdperk ingeluid wordt is het bieden van een goedkoper alternatief voor Rally1. De exotische machines zijn immers niet voor iedere fabrikant en ieder team weggelegd. Om het veld te vergroten wil de organisatie een kit aan gaan bieden voor de mindere Rally2-wagens.

Deze auto's zijn volgens het oude WRC-recept nog gebaseerd op doodgewone productiemodellen. Met een grotere restrictor, vrijere uitlaat, semi-automatische versnellingsbak met flippers en een agressiever aerodynamisch pakket moeten de R2-auto's partij kunnen gaan bieden aan de fabriekswagens in de Rally1-categorie.

De dominante Skoda Fabia Rally2 zal binnenkort meestrijden voor overall zeges.

Budget cap toekomst

De bijzondere constructie met twee topklasses wordt in 2026 nog ingewikkelder gemaakt door de toevoeging van een nieuwe categorie. Op basis van Rally1 zal de WRC een strengere, door een budget cap begrensde formule.

De auto's zullen gebaseerd zijn op een gestandaardiseerd buizenframe, waarop de fabrikant allerlei carrosserieën kan plaatsen. Auto's uit het B- en C-segment, compacte SUVs en 'Concept Cars' behoren tot de mogelijkheden. Alle vormen zullen hetzelfde zwaartepunt en downforce niveau mee gaan krijgen.

Daarnaast zullen de nieuwe bolides op technisch niveau leentjebuur gaan spelen bij Rally2, met de nodige restricties. Zo wordt het vermogen teruggebracht van 380 naar 330 pk, wordt de topsnelheid begrensd, is er een standaard koppelkromme en is de aandrijflijn onderhevig aan een budget cap. De auto's zullen in totaal 400.000 euro per stuk mogen kosten.

Autosport
  • Red Bull Content Pool