Red Bull bekent schuld, past auto meteen aan na tik op de vingers van de FIA

Red Bull heeft toegegeven dat het gebruik maakte van een illegaal onderdeel. De auto wordt meteen aangepast voor de volgende race.

Red Bull

Eerder op de dag werd bekend dat de FIA een specifiek team onderzocht voor gebruik van een illegaal onderdeel. Dat team - de identiteit werd door de FIA geheim gehouden - zou een systeem gebruiken waarmee de voorkant van de vloer omhoog en omlaag gehaald kon worden tussen de kwalificatie en de race in. Teams mogen na de kwalificatie niets meer aanpassen aan de auto, maar met dit systeem zou een van de teams dat dus wel doen.

Nu is duidelijk dat het om Red Bull gaat. Het team van Max Verstappen en Sergio Perez heeft toegegeven dit illegale systeem te gebruiken. Een woordvoerder van Red Bull vertelt aan de BBC: "Ja, dit systeem bestaat inderdaad. Maar het is onmogelijk te gebruiken als de auto eenmaal in elkaar zit. In de communicatie die we met de FIA hebben gehad, is dit aan bod gekomen. We hebben samen een plan gevormd om verder te gaan."

De rivaliserende teams hadden de FIA op dit probleem gewezen. Zij konden daar achter komen door een openbare informatie die met alle teams gedeeld wordt. De FIA reageerde eerder stellig op de aanklacht. Of er nog een vervolg onderzoek komt en/of een mogelijke straf, is nog niet bekend.

Het aanpassen van de vloer, en daarmee de rijhoogte, zou een significant voordeel geven in de race. Hoe hoog de auto is en hoeveel lucht er onder de vloer van de auto door kan gaan is een belangrijke factor in de prestaties van de auto. Wat de juiste afstelling voor de auto is tijdens de kwalificatie, is niet altijd de beste tijdens de race. Daarom was dit trucje zo handig voor Red Bull, maar ook volledig in strijd met de reglementen van de FIA.