Nieuw F1-schandaal: FIA verdenkt één specifiek team van illegale constructie

De FIA is een onderzoek gestart naar een van de Formule 1-teams. Dat team zou namelijk een illegale constructie toepassen om sneller te gaan.

Een algemeen moment uit een F1-race. De FIA onderzoekt de verschillende teams momenteel voor een illegale constructie

Er is weer een nieuwe technische rel in de Formule 1. Na eerder al de twijfels over de remmen van Red Bull en de vleugels van McLaren, buigt de FIA zich nu over een volgende kwestie. Er zijn namelijk vermoedens over illegale aanpassingen van de rijhoogte van auto’s.

Dat meldt Autosport op basis van ingewijden. De FIA zou met verschillende teams hebben gesproken over één specifiek team dat gebruik zou maken van deze truc. Na de kwalificatie mag er niets meer aangepast worden aan de auto’s, dus ook niet in de rijhoogte. Maar een van de teams zou een manier hebben gevonden om dat toch te doen. De rijhoogte heeft redelijk wat impact op de prestaties van de auto. In een kwalificatieronde (dus met weinig brandstof) wil je eigenlijk dat de rijhoogte anders is dan tijdens de race (met een zwaardere auto met meer brandstof).

Het is ten strengste verboden om dit aan te passen tussen de kwalificatie en de race. Maar de FIA verdenkt een van de teams ervan een trucje te hebben ontwikkeld om dit vanuit de cockpit te doen. Daardoor zou het niet opvallen, aangezien er geen heel team aan monteurs aan te pas hoeft te komen. Het zou door een enkele monteur gedaan kunnen worden tijdens de reguliere werkzaamheden. Het specifieke onderdeel dat verandert, heet de ‘bib’. Dit is het verbindingsstuk tussen de voorkant van de vloer en het chassis.

Dit trucje zou ontdekt zijn door de andere teams. Alle teams moeten namelijk bepaalde informatie met elkaar delen op een openbare server. De rest zou de informatie van dit team door hebben lopen spitten en toen de FIA hebben gewaarschuwd. Daarom is de FIA nu bezig met de kwestie.

Een woordvoerder van de FIA laat weten dat er op dit moment geen doorslaggevend bewijs is dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Wel worden er meteen dit weekend al nieuwe methodes gebruikt om de bib beter te kunnen controleren. Met datzelfde doel heeft de FIA ook een procedurele wijziging doorgevoerd om de controles meer kracht bij te zetten.