ANALYSE | Wat is er precies aan de hand met de achtervleugel van McLaren?

De achtervleugel van McLaren heeft flink wat aandacht gekregen de afgelopen tijd. Is de vleugel nou legaal of niet? En wat zegt de rest hierover?

McLaren

Het grote onderwerp in de Formule 1-paddock dit weekend is de achtervleugel van McLaren. In de dagen na de Grand Prix van Azerbeidzjan doken er beelden op op sociale media die zich focusten op de achtervleugel van het oranje team. Bij hoge snelheden zou de vleugel een klein beetje doorbuigen, waardoor er een klein gleufje ontstond tussen de verschillende platen van de achtervleugel. In feite creëert dat dus een soort DRS-effect bij de McLaren, zelfs als de auto geen DRS heeft. Het effect is in de verste verte niet zo groot als bij de echte DRS, maar het helpt toch.

In de meeste gevallen geeft dit systeem McLaren geen enorm voordeel. In de bochten treedt dit systeem niet in werking, en als de McLaren achter een andere auto zit op de rechte stukken, dan activeert de gewone DRS. Het enige moment dat McLaren hier dus echt iets aan zou hebben, is op de momenten dat de McLaren geen DRS heeft, maar de auto erachter wel. Zoals dus bijvoorbeeld het geval was bij Oscar Piastri en Charles Leclerc in de laatste fase van de race in Baku.

De FIA vindt het allemaal best

Uiteraard is de ‘mini-DRS’, zoals men het nu noemt, de FIA ook opgevallen. De regelgevende organisatie reageerde eerder in de week al op de situatie. “De FIA houdt de flexibiliteit van alle onderdelen op alle auto’s goed in de gaten en heeft het recht om de teams op elk moment in het seizoen te vragen aanpassingen aan te brengen. Maar als een team succesvol door alle tests heen komt, en zich houdt aan alle regels, dan zal er geen vervolgactie komen.”

In andere woorden: dat de andere teams het niet prettig vinden, betekent niet dat het illegaal is. De flexibiliteit van de onderdelen op de auto’s is al enkele seizoenen een twistpunt, want de FIA kan de onderdelen alleen testen in stilstand. Maar de onderdelen buigen alleen echt door op hoge snelheden. De FIA geeft wel aan de data van recente races te blijven analyseren, maar dat dit slechts onderdeel is van de normale procedure. Het feit dat de mini DRS zichtbaar was op de beelden verandert dus niets aan het oordeel van de FIA.

De vleugel is dus legaal, maar wat veel mensen zich nu afvragen is of het niet alsnog het idee van de regels overtreedt. Daarbij moet wel gezegd worden dat dit een standaard thema is in de Formule 1. Elk team zal de grenzen van de regels opzoeken en kijken hoe ver het geduld van de FIA gaat. Red Bull was jarenlang toonaangevend op dat vlak, nu lijkt McLaren het stokje overgenomen te hebben. En de geschiedenis van de Formule 1 staat bol van de voorbeelden. De dubbele diffuser van Brawn, de ‘Party Mode’ van Mercedes, de benzine toevoer van Ferrari. Sommige dingen zijn bestraft, anderen niet. McLaren lijkt hier te gokken en voorlopig te winnen.

McLaren is blij met zichzelf…

Bij McLaren zijn ze in ieder geval in hun nopjes met het oordeel van de FIA. “Ik ben erg blij, want we doen ons werk dus goed”, vertelt Lando Norris aan de media in Singapore. “Alles is getest, alles is legaal, dus wij doen wat we mogen. Dit is waar de Formule 1 voor bedoeld is. We hebben alle tests doorstaan en de FIA is tevreden. Dus ik ben trots en blij met wat het team voor elkaar heeft gekregen.”

“Dit is geen gevalletjes van een grijs gebied”, voegt zijn teamgenoot Oscar Piastri toe. “Er wordt constant getest en dit onderdeel voldoet aan de eisen. Dit is ook niet een of ander wondermiddel waardoor we nu ineens competitief zijn. In de sport wil je elk klein beetje performance vinden zonder de regels te overtreden. Voor zover ik weet is dat wat we nu doen. Als je een team wil worden dat kampioenschappen kan winnen, dan moet je dat ook doen.”

Daarnaast benadrukt Norris dat McLaren echt niet het enige team is dat met dit soort trucjes bezig is. “Er is altijd een hele boel gaande. Alle teams vinden altijd wel een manier om dingen te doen waar andere mensen nog niet aan hebben gedacht. Wij zijn niet de enigen, want dit is een groot spel.” Maar in de tussentijd herhalen beide coureurs dat ze erg tevreden zijn.

Max Verstappen en Charles Leclerc zijn nogal sceptisch over de achtervleugel van McLaren.

…maar de concurrentie absoluut niet

De coureurs van de andere teams zijn bepaald niet zo blij met dit systeem. Charles Leclerc, die in Baku zelfs met de DRS niet voorbij Piastri kwam, bleef diplomatiek. De Ferrari-coureur beschreef de achtervleugel als ‘op zijn zachtst gezegd controversieel’, maar wilde er verder niets over kwijt.

Maar als je een wat meer gepeperde uitspraak wil, dan hoef je vaak niet verder te kijken dan Max Verstappen. “Het is wel duidelijk toch? Dat kan je nog met één oog zien!”, aldus de regerend wereldkampioen. “Dat is het mooie van social media, iedereen heeft die beelden meteen paraat. Het is nogal duidelijk dat de vleugel beweegt op hoge snelheid. Het is aan de FIA nu om te bepalen of dit wel of niet legaal is. Ik denk dat het nu vooral belangrijk is dat er duidelijkheid komt.”

Zijn teamgenoot Sergio Perez gaat zelfs nog een stapje verder. “Ik dacht dat zo’n systeem illegaal was, maar het lijkt erop dat het dus wel mag. Ik ben net zo verbaasd als jullie. Dit geeft hen zeker een enorm voordeel. Ik ben geen expert als het op de techniek aankomt, maar het team zal vast willen uitzoeken waarom het ineens is toegestaan.”

Voor Red Bull is het overigens goed om niet al te veel druk te zetten op de FIA. Teambaas Christian Horner gaf al aan dat als de FIA deze vleugels als legaal zou bestempelen, dat Red Bull dan ook zelf zo’n systeem zou gaan ontwikkelen. In de vier weken pauze na Singapore zal Red Bull dus zelf ook met dit alles bezig gaan in de hoop om in Austin weer mee te kunnen dingen naar de winst.

Dat Red Bull hier waarschijnlijk mee bezig gaat blijkt ook uit een verhaal dat journalist Tobi Grüner vertelt op Twitter. De Duitser meldde net als vele anderen het citaat van Perez dat wij hier eerder ook aanhaalden. Vandaag meldt Grüner op Twitter dat Red Bull tegen hem zei dat Perez niet "illegaal" maar "legaal" zei. Dat de rest van de quote daardoor volledig onlogisch wordt, lijkt Red Bull niet te interesseren.