De FIA kondigde eerder dit jaar aan dat er een aanpassing aan een van de technische regels zou komen. Te midden van een hele reeks nieuwe en aangepaste regels stond ook iets over nieuwe regels aangaande de remmen van de Formule 1-auto’s.
De regelwijziging was enigszins abstract. In simpele termen staat er in de regels dat de auto’s niet langer gebruik mogen maken van "asymmetrische remmen”, die ervoor zouden zorgen dat de remmen anders werken per wiel. Dit zou ervoor zorgen dat auto’s beter door de bocht kunnen en dus sneller zijn over een hele ronde.
De manier waarop de wijziging ingevoerd werd, deed denken aan de manier waarop de FIA vorig jaar de flexibiliteit van de voorvleugels aanpakte. Dat bleek achteraf gezien specifiek op Aston Martin gericht te zijn, aangezien dat team de grenzen opzocht van wat er toegstaan was binnen de regels. Daarom speculeerde men al snel dat er in dit geval ook weer een specifiek team moest zijn dat teruggeroepen moest worden met deze regel.
Verdenking valt op Red Bull
Gerenommeerde journalisten Peter Windsor en Craig Scarborough kwamen beiden tot de conclusie dat het in dit geval om Red Bull moest gaan. De remmen zijn een terugkerend thema in de problemen van Red Bull dit jaar. Max Verstappen viel in Australië uit met problemen aan zijn remmen. In Hongarije klaagde Verstappen dat hij ondanks de juiste rem-afstelling moeite had met de bochten. Er zijn wel meer races geweest waarin Verstappen en Sergio Perez moeite hebben met de remmen door de bochten.
Scarborough voegde daar nog iets anders aan toe: we hebben eerder zo’n asymmetrisch remsysteem gezien in de Formule 1. McLaren maakte eind jaren ‘90 gebruik van zo’n systeem. De ontwerper van de auto was toen Adrian Newey, dezelfde man die nu de auto’s van Red Bull maakt.
Vanuit de hoek van Red Bull werd deze verdenking meteen ontkend. Calum Nicholas, een van de monteurs in de garage van Red Bull, stelde meteen op Twitter: “Ja, dit is dus bullshit”. Volgens hem is het belangrijker om de andere teams de erkenning te geven die ze verdienen dan een verdenking aan het adres van Red Bull te plaatsen.
‘Heeft niets met Red Bull te maken’
De FIA zelf heeft deze geruchten nu ontkracht. Een woordvoerder van de FIA vertelt aan Motorsport.com: “Het is niet zo dat een van de teams tot nu toe zo’n systeem gebruikte.” De nieuwe bewoording zou vooral bedoeld zijn om de regels beter klaar te maken voor de toekomst. In 2026 gaat er een nieuw motorreglement in, en daaraan gekoppeld komen ook nieuwe regels voor de vormgeving van de rest van de auto. Deze nieuwe tekst zou volgens de woordvoerder er dus vooral voor moeten zorgen dat de teams geen wilde ideeën krijgen met de nieuwe reglementen.
De bestaande tekst was inderdaad al dekkend genoeg om asymmetrische remmen te verbieden. Desondanks wakkert zo’n aangepaste tekst natuurlijk de nodige speculatie aan. Martin Brundle verscheen vorig jaar in de documentaire “Brawn: The Impossible Formula 1 Story” om uit te leggen hoe teams omgaan met de regels. “Je leest de regels altijd twee keer”, verklaarde Brundle. “De eerste keer om te kijken wat er in staat. De tweede keer om te zien hoe je die regels kan omzeilen.”
- NL Beeld / Abaca Press