Vakbond F1-coureurs roept FIA ter verantwoording: 'We zijn geen kinderen!'

De vakbond van de F1-coureurs (de GPDA) heeft de FIA opgeroepen zich beter te gedragen. De FIA behandelt de coureurs als kleine kinderen, vindt de organisatie. 

Mohammed Ben Sulayem, de voorzitter van de FIA, samen met Max Verstappen

De Formule 1-coureurs en de FIA zijn bepaald niet elkaars beste vrienden dit jaar. Regelmatig komt er kritiek op de manier waarop straffen toegewezen worden, bijvoorbeeld in de recente races in Austin en Mexico. Vanuit de hoek van Max Verstappen en de mensen om hem heen klinken er ook geluiden dat de stewards niet neutraal zouden zijn. De roep om permanente stewards die specifiek zijn gekozen klinkt dan ook steeds harder, bijvoorbeeld ook door Nico Hulkenberg, die afgelopen weekend de eerste persoon in zeventien jaar tijd werd die gediskwalificeerd werd in een race.

En dan is er nog de hele rel rondom het schelden. Voorafgaand aan de race in Singapore riep FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem de coureurs via een interview op om minder te schelden. Diezelfde dag nog voegde de FIA de daad bij het woord door Verstappen te bestraffen voor het gebruik van het woord “fucked” in een persconferentie. Verstappen kreeg een taakstraf toegewezen. Charles Leclerc werd na de race in Mexico voor hetzelfde vergrijp bestraft, al krijgt hij een geldboete in plaats van taakstraf.

De Grand Prix Drivers Association, in feite de vakbond van de coureurs, kondigde eerder al bij monde van voorzitter Alexander Wurz aan dat er nog een statement zou komen over de hele situatie. Dat statement is nu gekomen, in de vorm van een open brief aan de FIA. En daarin houdt de GPDA zich bepaald niet in.

“In elke sport moeten de deelnemers zich houden aan de keuze van de scheidsrechter, of ze het er nou mee eens zijn of niet”, begint de brief. “De coureurs zijn niet anders, en ze snappen dit volledig. Maar onze leden zijn ook professionele coureurs die racen in de Formule 1, de koningsklasse van de motorsport. Ze zijn gladiatoren en elk raceweekend geven zij een geweldige show voor de fans. Met betrekking tot het vloeken, is er een groot verschil tussen schelden om iemand te beledigen en het algemene vloeken om bijvoorbeeld het weer te beschrijven, of een levenloos object zoals een Formule 1-auto of een situatie in een race.”

“We roepen de FIA-voorzitter op vooral ook om zijn eigen toon en taalgebruik te denken wanneer hij tegen of over onze coureurs praat, of dat nou in het openbaar is of niet. Onze leden zijn volwassenen. Zij hoeven geen instructies te krijgen via de media over triviale zaken als sieraden of ondergoed.”

Die laatste opmerking verwijst terug naar incidenten uit eerdere jaren, toen de FIA de richtlijnen aanscherpte rondom de sieraden die coureurs mochten dragen en wat voor onderkleding er gedragen moest worden. Lewis Hamilton en Sebastian Vettel (die tegenwoordig mede-voorzitter van de GPDA is) maakten toen al meer dan duidelijk dat zij het daar niet mee eens waren.

“De GPDA heeft in talloze gevallen duidelijk gemaakt dat wij geldboetes voor coureurs niet gepast vinden voor onze sport”, vervolgt de brief. “De afgelopen drie jaar hebben wij de FIA-president opgeroepen de details en plannen rondom het toewijzen van de FIA’s geldboetes te delen. We hebben ook onze zorgen gedeeld over het negatieve imago dat onze sport krijgt door deze geldboetes. Wij roepen de FIA-president nogmaals op tot transparantie en een directe, open dialoog met ons.”

Ter afsluiting schrijft de organisatie: “De GPDA wil op constructieve wijze samenwerken met alle aandeelhouders, waaronder de FIA-president, om onze geweldige sport beter te maken voor iedereen die er in werkt, die ervoor betaalt, die het kijkt en die het liefheeft. Wij vervullen onze rol.”

De open brief heeft de steun van alle coureurs in de GPDA. Het is uitzonderlijk dat de organisatie een oproep als dit doet. De laatste keer was in 2017 toen de organisatie opriep tot betere veiligheidsmaatregelen.