Deze vergeten Audi supercar is een diesel LMP1 voor de straat

Tien jaar geleden werkte Audi aan een heuse Le Mans-racer met kentekenplaten. De in het diepst geheim ontwikkelde 'Skorpion' zag het levenslicht echter niet. 

Deze vergeten Audi supercar is een diesel LMP1 voor de straat

Het concept van een racewagen voor de straat was pakweg 50 jaar geleden vrij normaal. Destijds waren zowel de reglementen voor race- als straatauto's immers zo losjes dat je doodleuk kentekenplaten op je Ferrari 250 LM kon schroeven om na de race even langs de groenteboer te gaan.

Tegenwoordig zijn de racers echter zo gespecialiseerd en de regels voor straatauto's zo strikt dat je het steeds minder ziet. Afgezien van lichte trackdayspeciaaltjes van Caterham en KTM en de extreem gelimiteerde GT1-machines van eind jaren '90 zien we eigenlijk geen echte straatracers meer. De recente pogingen van Porsche (2017, 2021) en Toyota (2021) faalden jammerlijk.

De Porsche 919 Street kwam er helaas niet.

Derde speler

De 919 Street en GR Super Sport kennen we inmiddels, maar het project van die andere grote speler in de hybride LMP1-oorlog van ongeveer tien jaar geleden is altijd onderbelicht gebleven.

Net als rivalen Porsche en Toyota heeft ook Audi namelijk een verhaal te vertellen over een gestrande Le Mans-straatauto. Onder de codenaam Skorpion ontwikkelde het merk tussen 2010 en 2013 namelijk een diesel hybride supercar op basis van de R18 LMP1.

Diesel hybride

De Skorpion zou boven de toen nog vrij frisse R8 supercar gepositioneerd worden als de ultieme Audi halo-car. De bolide leende de carbon tub van de R18, en zou naar goed gebruik een krachtige dieselmotor meekrijgen.

Naar alle waarschijnlijkheid zou dit een getemde verse van de unieke 120 graden single turbo V6 zijn die dienstdeed in de racers, met 400 tot 550 pk. Een benzineversie werd echter ook overwogen, mocht de diesel om de een of andere reden niet door de emissietests komen.

De gekozen motor zou in ieder geval gecombineerd worden met het hybridesysteem van de R18 e-tron quattro. Met in ieder geval een elektrische motor op de vooras zou de Skorpion meer dan 700 pk tot zijn beschikking krijgen. Het gewicht zou door het LMP1-DNA uiteraard zeer beperkt blijven. Het aerodynamische pakket zou gek genoeg weer geïnspireerd zijn op de DTM-bolides van die tijd.

Uit de schaduw gekropen

Het Skorpion-project strandde uiteindelijk in 2013 na bijna vier jaar ontwikkelingswerk. Het is niet duidelijk of er ooit een werkend prototype gebouwd is. In plaats van de geplande 333 productiemodellen bleef het kennelijk bij een niet-functioneel studiemodel.

Het studiemodel is echter wel van dichtbij te bewonderen. In maart verscheen de Skorpion namelijk voor het eerst buiten de poorten van Audi's geheime opslag. De auto werd uitgeleend aan het August Horch Museum te Zwickau.

Cargasm
  • Audi Horch Museum, Porsche, Audi