'Toyota GR Super Sport geschrapt na vurige crash'

De straatversie van de Le Mans Hypercar is volgens de geruchten van de baan. Letterlijk en figuurlijk. Na een vurige crash zouden de Japanners het niet meer aandurven om de auto uit te brengen.

'Toyota GR Super Sport geschrapt na vurige crash'

Na lang wachten wordt de straatlegale Toyota Le Mans racer ons waarschijnlijk alsnog door de neus geboord. Al in 2018 werd de GR Super Sport aan de wereld getoond: een LMP1-wagen met kentekenplaten. Onder de aparte body vonden we dezelfde 2,4 liter twin turbo V6 en hybride systemen als de TS050, de auto die uiteindelijk drie keer op rij de 24 uur van Le Mans wist te winnen.

Le Mans Hypercar

De 1000 pk sterke GR Super Sport werd gepresenteerd als een voorbode voor de nieuwe Le Mans Hypercar regels. Op dat moment was de insteek van de FIA een revival van de GT1-homologatiespecials uit de jaren '90.

Uiteindelijk kwam er door politieke, economische en reglementaire rompslomp weinig van terecht. De Toyota GR010 race werd niets meer dan een gecastreerde TS050 LMP1, met minder hybride assistentie en een grotere V6. De auto was aanvankelijk zelfs langzamer dan LMP2.

De GR010 is op technisch vlak een compleet andere auto dan de Super Sport.

Te klein

Erg spannend werd het niet op de baan, dus we vestigden onze aandacht op de extreme straatversie. De LMH-klasse stelde uiteindelijk geen homologatieplicht in, maar Toyota zette toch door. Het prototype dat op Fuji Speedway, Le Mans en Spa Francorchamps te zien was had echter nog en hoop ontwikkeling nodig. Het ding was zelfs te klein voor mensen.

Uitgebrand

Volgens Racer.com komt er van het hele project echter niets meer terecht. Japanse bronnen hebben aan de publicatie meegedeeld dat een van de pre-productie modellen in een enorme crash op Fuji Speedway afgebrand is. Toyota zou zo onder de indruk geweest zijn van het incident dat het programma vrijwel meteen geschrapt is.

Oude wonden

Toyota's reactie zou je als overhaast kunnen zien, maar de vurige crash heeft naar alle waarschijnlijkheid een oude wond opengehaald bij het trotse bedrijf. In 1969 verongelukte Toyota's toenmalige stercoureur Sachio Fukuzawa met de T-6, een experimenteel Le Mans prototype gebaseerd op de Toyota 7.

Destijds deed het bedrijf er alles aan om het fatale incident geheim te houden: het wrak en alle documentatie werden vernietigd en de coureur werd de schuld gegeven. Pas toen Minoru Kawai een jaar later overleed in de brute twin turbo 7 werd het project stopgezet.

Le Mans

Bij het incident met het pre-productie model zijn gelukkig geen dodelijke slachtoffers gevallen: het raceprogramma met de GR010 is dus niet in gevaar. Ondanks het schrappen van het straatmodel kan de Toyota LMH op 21 augustus gewoon meestrijden bij de 24 uur van Le Mans.

Nieuws
  • Toyota