Haas haalt een van de grootste namen in auto-land binnen als partner

Met een nieuwe samenwerking hoopt Haas flinke stappen te zetten in de Formule 1. Daarvoor heeft het een grote naam als partner binnengehaald.

De auto van Haas

Haas is een technische partnerschap aangegaan met Toyota. De twee partijen gaan de komende periode samenwerken om kennis en ervaring met elkaar te delen en de technische middelen aan elkaar beschikbaar te stellen. Zo heeft Toyota bijvoorbeeld een eigen windtunnel, en heeft Haas een uitgebreide technische afdeling in Spanje. Vanaf de eerstvolgende race, in Austin, zal het merk van Toyota ook te zien zijn op de auto van Haas.

Toyota is bepaald geen onbekende in de Formule 1. Van 2002 tot en met 2009 had het Japanse merk al een eigen F1-team, en dat team deed het lang niet slecht. Met Ralf Schumacher en Jarno Trulli achter het stuur werden dertien podiums behaald en was Toyota eigenlijk altijd vooraan het middenveld te vinden.

Maar topman Tomoya Takahashi, die over de race-afdeling van Toyota gaat, waarschuwt dat dit geen comeback in de Formule 1 is. “Sommigen concluderen misschien: ‘oh, Toyota is terug in F1’. Maar dat is het niet. Dit is een technische samenwerking. Het zou geweldig zijn als we op deze manier coureurs kunnen trainen die uiteindelijk vaste zitjes in de Formule 1 kunnen krijgen.”

Voorzitter Akio Toyoda benadrukt hetzelfde. “Zorg er alsjeblieft voor dat de headlines niet zijn: ‘Toyota keert eindelijk terug in F1’. Het zou in plaats daarvan geweldig zijn om headlines en artikelen te zien die Japanse kinderen inspireren om te dromen dat ook zij op een dag in ’s werelds snelste wagens zitten.”

Nadat Toyota zich eind 2009 terugtrok uit de Formule 1, heeft het merk - onder het label van Toyota Gazoo Racing - druk bezig gehouden met andere takken van motorsport. Het team werd zes keer kampioen in het World Endurance Championship, met coureurs als Kamui Kobayashi, Fernando Alonso en Brendon Hartley. In rally werd Toyota vier keer kampioen in die periode, deels door rally-superster Kalle Rovanpera. Het team won drie keer de Dakar Rally. Vanaf 2026 zal de Toyota Supra ook te vinden zijn in het Australische Supercars Championship.

Het trainen van coureurs die vanuit Toyota naar de Formule 1 kunnen, zal wel even op zich moeten laten wachten. Haas heeft voor 2025 al Esteban Ocon en Oliver Bearman vastliggen. Hoe lang die contracten duren is niet bekend, maar de aanname is dat het de bedoeling is dat beide coureurs meerdere jaren voor het team zullen rijden. In de aankondiging van de samenwerking spreekt Toyota ook over het trainen van monteurs en engineers voor de Formule 1.