Toyota gaat met de Supra deelnemen aan het V8 Supercars Championship

Toyota gaat vanaf 2026 deelnemen aan het Supercars Championship. Met de Supra hoopt Toyota de strijd aan te kunnen gaan met Ford en Chevrolet.

Een racewagen variant van de Toyota Supra

In de Formule 1 doen ze al een tijdje niet meer mee, maar in de rest van de motorsport is Toyota een van de grootste namen. Dit jaar alleen al deden Toyota’s mee aan het World Endurance Championship, het World Rally Championship en NASCAR. Daarnaast levert Toyota ook motoren voor IMSA en de Super Formula.

Maar dat is nog niet genoeg, want in 2026 hoopt Toyota een nieuwe raceklasse aan het CV toe te voegen. Dat jaar wil het merk mee gaan doen aan het Australische Supercars Championship. Momenteel zijn er maar twee keuzes aan auto in die competitie: een Ford Mustang of een Chevrolet Camaro. Toyota wil daar in 2026 de Supra aan toevoegen.

Dat betekent wel dat er een andere motor in de Supra moet komen. Normaal gesproken draait de Supra namelijk op een V4 of een V6, maar alle auto’s in het Supercars Championship moeten op een V8 draaien. Toyota is op dit moment druk bezig met het aanpassen van het chassis voor de grotere motor. Maar toch wilde Toyota al even een voorproefje geven van hoe dit klinkt.

Toyota heeft meteen al een klant, in de vorm van het Walkinshaw Andretti United team. Momenteel rijdt dat team nog met Mustangs, maar dat verandert dus in 2026. “Het wordt druk”, erkent directeur Ryan Walkinshaw. “We willen dit jaar al de titel winnen terwijl we nog in Mustangs zitten, maar we willen ook de auto van Toyota alvast ontwikkelen.”

“Dit is al jaren in ontwikkeling”, vertelt Sean Hanley, VP van Toyota Australia. “We spelen al meer dan twintig jaar met de gedachte om mee te doen met het Supercars Championship. Nu hebben we de juiste auto en het juiste team, dus dit is het perfecte moment.”

De laatste keer dat er drie merken deelnamen aan het kampioenschap was in 2019. Dat jaar stonden Ford, Holden en Nissan op de grid. Voor het grootste deel van de geschiedenis van het kampioenschap gaat de strijd tussen Ford en de merken van General Motors (Holden of Chevrolet).