'1000 pk Toyota GR Super Sport komt in 2022' 

De gedoodverfde concurrent voor de Aston Martin Valkyrie en AMG One moet volgen jaar op de markt komen.

'1000 pk Toyota GR Super Sport komt in 2022' 

Na alle heisa rondom de zogenaamd te langzame Toyota GR010 Le Mans Hypercar zou je bijna vergeten dat de Japanners ons een straatversie van die racer beloofd hebben.

Volgens de originele regels van de LMH-klasse had Toyota 20 exemplaren moeten produceren om het Le Mans-prototype te homologeren, maar na vijf of zes regelwijzigingen verdween die eis. Ondanks alles zet Toyota toch door met het GR Super Sport-project, aldus Autocar.

GR010

De originele Le Mans Hypercar-plannen vroegen om een vermogen van minimaal 1000 pk, maar toen Aston Martin de klasse verliet ging dat feest niet door. Uiteindelijk werd Toyota gedwongen een van de elektromotoren van de GR010 te verwijderen en werd er door de FIA een vermogenslimiet ingesteld van 680 pk, waarvan 270 elektrisch.

Vanwege de strenge vermogenslimiet te houden wordt de verbrandingsmotor teruggeschroefd als de accu's vol zijn en opgeschroefd wanneer de elektrische energie weer op is. Om die bijzondere situatie beter het hoofd te bieden kreeg de GR010 een nieuwe 3,5 liter twin turbo V6.

LMP1

De GR Super Sport volgt echter nog de lijn van de originele Hypercar-klasse. De aandrijflijn is namelijk gebaseerd op die van de oude TS050 LMP1-auto. Dat betekent een veel kleinere 2,4 liter twin turbo V6 en twee elektromotoren, een op elke as. Net zoals bij de TS050 bedraagt het systeemvermogen zo'n 1000 pk, waarvan de helft geleverd wordt door het elektrische gedeelte.

Autocar meldt echter dat er wellicht een derde elektromotor aan de vooras toegevoegd wordt om het vermogen nog wat op te krikken. Het silhouet van de auto zal hetzelfde zijn als die van de GR010 en is een afgeleide van de GR Super Sport Concept uit 2018.

Concurrentie

Door het constante gesleutel aan de reglementen heeft de GR Super Sport de nodige vertraging opgelopen. In tegenstelling tot rivalen AMG One en Aston Martin Valkyrie lijkt dat vooralsnog geen technische redenen te hebben. Wellicht gaan we daar in de testfase nog wat van merken.

Mocht het Toyota toch lukken dan is het merk de eerste van zijn concurrenten die daadwerkelijk een extreme hybride 1.000+ hypercar op de weg zet. Rondom de Valkyrie is het al een tijd angstvallig stil, en de AMG One lijkt zijn Formule 1 Power Unit maar moeilijk te kunnen temmen voor straatgebruik.

Lange Europeanen

We hopen dat de Japanners tegen die tijd er wel aan gedacht hebben dat Europeanen toch een beetje langer zijn. De test met het open GR Super Sport prototype op Le Mans beloofde namelijk niet veel goeds. Een patenttekening leert ons echter dat Toyota bezig is met een KTM X-Bow-achtige omhoogklappende cockpit.

Je kunt de GR Super Sport ook als lange Nederlander dus met een gerust hart bestellen, maar dan moet je wel even een vragenlijst invullen. Toyota wil namelijk weten of je ook een 2000 GT of een LFA hebt, of je een racelicentie bezit en hoeveel tijd je op het circuit doorbrengt. Net zoals bij auto's als de LaFerrari lijkt het erop dat je eerst even gekeurd wordt door Toyota voordat je je order mag plaatsen.

Nieuws
  • Toyota