Het is eindelijk zover: Toyota's Le Mans Hypercar heeft zich laten zien. De nieuwe World Endurance Championship-racer werd voor het eerst uitgelaten op het circuit van Paul Ricard in oktober. De auto zat op dat moment helaas nog in camouflagekleuren, maar de gelijkenis met de eerdere TS050 Hybrid LMP1-wagen is overduidelijk. Voor de gemiddelde toeschouwer zijn de auto's zelfs amper uit elkaar te houden.
Van de gedroomde terugkeer van op straatauto's gebaseerde Le Mans racers zoals in de gloriedagen van GT1 lijkt vooralsnog geen sprake. Toch is Toyota alsnog van plan om 20 straatversies te maken van de GR010. Met de moeizame introductie van de AMG One in het achterhoofd zal die variant nog wel even op zich laten wachten.
Verzwakte LMP1
Met de aanduiding GR010 verwijst Toyota naar motorsportarm Gazoo Racing en de start van een compleet nieuwe categorie Le Mans-wagens. Het 010-label werd voor het eerst gebruikt in 1991 voor de TS010, een razendsnelle ground effect Group C wagen met een glorieuze 3,5 liter V10. Beetje beschamend: die 30-jaar oude voorouder is namelijk een stuk sneller dan de nieuwe Le Mans Hypercar.
Onder het mom van kostenbesparing krijgt de GR010 namelijk 'slechts' 680 pk mee en wordt het gewicht verhoogd van 878 kilo (TS050) naar 1030 kilo. ook is de downforce flink teruggebracht. De FIA heeft voor de nieuwe gemengde topklasse van LMH en LMDh-wagens een streeftijd van 3:30 op Le Mans opgesteld. Toen de TS010 in 1992 voor het eerst op Le Mans verscheen klokte de auto tijden rond de 3:26. De TS050 zette in 2017 zelfs een absoluut record met een 3:14.791.
De GR010 zal ondanks die handicaps naar alle waarschijnlijkheid alsnog met de overwinning naar huis gaan. LMDh's introductie staat gepland voor 2022, waardoor de auto dit jaar alleen tegenstand heeft van verouderde non-hybride LMP1's. Wie de afgelopen drie jaar Le Mans gekeken heeft weet maar al te goed wat dat betekent.
Gehalveerd hybride systeem
Vanwege de nogal chaotische regelgeving rondom de formatie van de nieuwe gedeelde topklasse heeft de FIA een maximaal vermogen ingesteld voor alle prototypes. Die 680 pk mag bereikt worden op drie manieren: alleen met de brandstofmotor (Glickenhaus LMH), in combinatie met een 50 pk elektromotor (LMDh) of met behulp van een 272 pk hybride systeem (LMH). Bij LMH hybrides mag het vermogen ook puur van de verbrandingsmotor komen, zo lang de limiet in totaal maar niet overschreden wordt.
Het grote verschil in elektrisch vermogen is ontstaan doordat LMH-wagens origineel rond de 1000 pk hadden moeten leveren, waarvan 200 elektrisch. De veel zwakkere LMDh-wagens konden hier niet aan tippen, en dus werd LMH verlaagd tot hun niveau om gelijkheid te creëren. Dit brengt de nodige technische uitdagingen met zich mee voor pure LMH wagens zoals die van Peugeot en Toyota. Bij de TS050 LMP1 gebruikte Toyota een Motor Generator Unit op beide assen, maar LMH staat alleen een hybride systeem toe op de vooras. Hierdoor is er bij de GR010 weer een startmotor aanwezig en zijn de achterremmen weer hydraulisch.
Hoe de Toyota precies met de pk-limiet om zal gaan is verder niet bekend, maar het zal waarschijnlijk lijken op het ingewikkelde vermogens management systeem dat Peugeot zal gaan gebruiken. Over de layout van de verbrandingsmotor willen ze ook nog niets zeggen. De verwachting is dat de motor sterk zal lijken op de 2,4 liter twin turbo V6 die dienst deed in de TS050.
Straatauto krijgt meer power
Dankzij de vermogenslimiet zal de GR010 een stuk zwakker zijn dan zijn beloofde straatversie. De GR Super Sport krijgt namelijk de beschikking over het dubbele hybride systeem en de V6 uit de TS050, waarmee het systeemvermogen rond de 1000 pk uit zal komen. Nog wel even een ruimere cockpit maken graag,
- Toyota