Porsche definitief naar Le Mans in 2023

Porsche bevestigt zijn deelname aan de 24 uur van Le Mans vanaf 2023. Het merk is daarmee de vijfde grote naam die zich verbindt aan een van de topklasses van het WEC.

Porsche definitief naar Le Mans in 2023

De kogel is door de kerk bij Porsche Motorsport. Na een voorzichtige aankondiging twee weken geleden heeft bevestigen de Duitsers hun terugkeer aan de top van het World Endurance Championship. Porsche is na Toyota, Peugeot, Audi en vierde grote merk dat zich officieel mengt in de strijd om de eindoverwinning in het WEC en de 24 uur van Le Mans.

Met Alpine en Honda nog in de evaluatiefase belooft dat aantal op te lopen naar zes. De laatste keer dat er meer dan drie fabrikanten een kans hadden op de eindzege op Le Mans was in 1999. Toen was het een strijd tussen BMW, Toyota, Audi, Nissan en Mercedes-Benz.

Geen Hypercar

In tegenstelling tot Toyota en Peugeot kiest Porsche voor de makkelijkere, goedkopere weg naar overall zeges. In plaats van de duurdere en meer complexe Le Mans Hypercar klasse zal Porsche uitkomen in de op LMP2-auto's gebaseerde LMDh. Dit betekent dat de trotse sportwagenbouwer de auto niet zelf zal gaan fabriceren.

LMDh stelt het namelijk verplicht om een LMP2-chassis van Dallara, Oreca, Ligier of Multimatic te gebruiken. Ook het 37 kilowatt (50 pk) hybridesysteem is een gestandaardiseerd onderdeel. Porsche's bijdrage beperkt zich daarom tot de ophanging, aerodynamische elementen en de rest van de aandrijflijn.

Oliver Blume, voorzitter van de raad van bestuur van Porsche AG, vat het samen: "De nieuwe LMDh-categorie maakt het voor ons mogelijk om bij de klassiekers in Le Mans, Daytona en Sebring voor de algehele overwinningen te strijden, en dat tegen een aanvaardbaar budget. Het project is voor Porsche hoogst aantrekkelijk. De lange-afstandsracerij hoort bij het dna van ons merk.”

Formule 1 motor?

Binnen de restricties van LMDh is het ontwikkelen van de motor compleet vrij. De enige harde eis is dat het vermogen in combinatie met de elektromotor niet meer mag zijn dan 680 pk. Het blok mag afgeleid worden van een motor uit een productiewagen, maar mag ook purpose-built raceblok zijn. Audi wil bijvoorbeeld volgens Dailysportscar.com gebruik gaan maken van de 610 pk DTM-viercilinder.

Dit geeft Porsche een aantal opties. De enige productiemotor die een kans maakt is de vierliter twin turbo V8 die we kennen uit de Cayenne en Panamera. Dit blok is waarschijnlijk echter te zwaar en te zwak om het chassis te dragen en zal dus verder ontwikkeld moeten worden. Dan hebben ze nog een bult tweeliter V4's van het 919 project liggen die hergebruikt zouden kunnen worden.

Het meest interessant is echter de prototype Formule 1 V6 die Porsche ontwikkeld heeft voor een motorformule die er uiteindelijk nooit kwam. Het blok is gebaseerd op de techniek van de 919 V4 en is een stuk eenvoudiger van opzet dan de huidige 1,6 liter turbo hybrides in de F1. Dankzij Dieselgate werd die motor echter nooit achterin een F1-wagen gehangen. Net zoals bij de V10 uit de Carrera GT zou de V6 echter een comeback kunnen maken in een compleet ander type auto.

Autosport
  • Porsche