Porsche lanceert 700 pk hybride Panamera Turbo S

De ultieme Panamera is hier. De bekende vierliter twin turbo V8 krijgt elektrische assistentie voor nog meer vermogen en een beetje meer zuinigheid.

Porsche lanceert 700 pk hybride Panamera Turbo S

Een hybride Porsche leek niet zo heel lang geleden nog ondenkbaar. In 2011 kwam het merk echter met de S Hybrid-modellen van de Cayenne en Panamera. In 2013 werden ze opgevolgd door de plug-in S E-Hybrids. Ondanks positieve resultaten in emissietests stelden die modellen niet zoveel voor.

Het elektrische bereik (theoretisch 32 kilometer volgens NEDC) was praktisch nul. Wanneer de van de Audi S4 geleende supercharged V6 weer aansprong, leek hij bijna kwaad dat je hem even vergeten was, zoveel herrie kwam er uit. Op een gegeven moment werd het wel een leuk spelletje om het gaspedaal net iets te ver in te drukken zodat de brandstofmotor weer tot leven gromde.

Turbo S E-Hybrid

Er is in die zeven jaar echter een hoop verbeterd. Met de nieuwe hybride range wil Porsche hogere standaarden neerzetten wat betreft verfijning, gebruiksgemak en efficiëntie. En er is voor het eerst een E-Hybrid als absoluut topmodel. Waar de originele Hybrids dienden om de gemiddelde uitstoot van het Porsche-gamma omlaag te brengen, mag de Turbo S E-Hybrid ook gewoon lekker hard gaan.

De auto combineert de voor de Turbo standaard 571 pk-sterke vierliter twin turbo V8 met een in de 8-traps automaat geïntegreerde elektromotor die 100 kilowatt (136 pk) en een flinke 400 Nm aan koppel toevoegt. Het systeemvermogen komt met het optionele Sport Chrono-pakket uit op een mooi ronde 700 pk. Als je die hebt aangevinkt kun je rekenen op een sprint van 0 naar 100 in 3,2 seconden en een top van maar liefst 315 kilometer per uur.

Hybride trio

De Turbo S E-Hybrid is naast de 4 E-Hybrid en de 4S E-Hybrid het derde geëlektrificeerde Panamera model. Ondanks de zware V8 kan de Turbo-variant 50 kilometer ver komen op de elektromotor, volgens het nieuwe WLTP-cyclus.

De overige modellen komen welgeteld zes kilometer verder. Alle varianten zijn verkrijgbaar als sedan en als de elegante Sport Turismo lifestyle-wagon. Daarnaast is er bij de sedans de optie om voor de rijk aangeklede Executive variant te gaan.

Prijzen hybride Panamera

  • Panamera 4 E-Hybrid - €118.900
  • Panamera 4 E-Hybrid Sport Turismo - €122.200
  • Panamera 4 E-Hybrid Executive - €126.700
  • Panamera Turbo S E-Hybrid - €198.800
  • Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo - €202.500
  • Panamera Turbo S E-Hybrid Executive - €213.000
Nieuws
  • Porsche