Officieel: Toyota GR010 Le Mans Hypercar heeft grotere motor

Toyota heeft de technische details en livery vrijgegeven van de nieuwe GR010 Le Mans racer. Meest opvallend: de verbrandingsmotor is een stuk groter geworden.

Officieel: Toyota GR010 Le Mans Hypercar

Afgelopen woensdag gaf Toyota ons al een gecamoufleerd voorproefje van de GR010 Hybrid, het nieuwe Le Mans Hypercar prototype dat uiteindelijk de strijd aan zal moeten gaan met Peugeot, Porsche, Audi en Alpine. Naast de camouflage-livery werd er nog niet veel gezegd over de technische details van de wagen, waardoor we er vanuit gingen dat deze vrijwel gelijk zouden zijn aan die van de uitgaande TS050 Hybrid LMP1.

Totaal anders

De LMH-klasse heeft Toyota echter gedwongen flinke wijzigingen te maken in hun hybride concept. De TS050 gebruikte een kleine 2,4 liter twin turbo V6 met ongeveer 500 pk die ondersteund werd door elektromotoren op beide assen. Het eindresultaat was ongeveer 1000 pk. Le Mans Hypercar staat echter alleen een elektromotor toe op de vooras, en heeft een totale vermogenslimiet van 680 pk.

Dikkere V6

Aangezien de LMH's origineel ontworpen waren voor een 900-1000 pk limiet betekent dit dat de GR010 het vermogen van de elektromotor (200 kW / 272 pk) af moet trekken van het vermogen van de verbrandingsmotor. Het systeem springt pas aan vanaf 120 kilometer per uur om het voordeel van vierwielaandrijving weg te nemen ten opzichte van de concurrentie. Wanneer de accu leeg is gebeurt het omgekeerde: de V6 wordt dan opgedraaid om het verloren vermogen te compenseren.

Blijkbaar was Toyota er niet zeker van dat de kleine V6 uit de TS050 het aan kon om lange tijd 180 pk meer te leveren dan normaal. Om het pakket robuuster te maken is er daarom een flink groter exemplaar aanwezig. Het blok is nog steeds een twin turbo V6, maar is opgerekt naar een gezonde 3,5 liter. Daarmee wijkt Toyota af van het voorbeeld gegeven door het terugkerende Peugeot. De Franse Hypercar doet het namelijk met een 2,6je. Of de GR010 daarmee ook beter gaat klinken valt nog te bezien.

Zwaarder en goedkoper

Verdere verschillen met de oude LMP1 zijn het gewicht en het aerodynamisch pakket. De GR010 moet minimaal 1040 kilo wegen, zo'n 162 kilo meer dan de TS050. Het aerodynamisch pakket is ook flink geslonken ten opzichte van de LMP1 en mag gedurende het seizoen niet aangepast worden. Op die manier hoopt de FIA de astronomische kosten van het hybride LMP1-tijdperk te voorkomen.

Slow and steady

De streeftijden voor de LMH-klasse op Le Mans zijn vastgesteld op 3:30. Dat is bijna zestien seconden langzamer dan de LMP1 en zelfs vier seconden langzamer dan de auto waar de GR zijn naam van heeft afgeleid: de TS010 uit 1991. Voor Toyota maakt het dit jaar weinig uit aangezien de concurrentie in de LMH en nieuwe LMDh-klasse helemaal nog niet klaar is.

Alleen Scuderia Cameron Glickenhaus zal met een LMH meestrijden, maar de 007 heeft een exotische, vrijwel ongeteste V8 gemaakt van twee WRC-motoren en geen hybride systemen. Daarbij is het de laatste tijd angstvallig stil rond SCG.

De GR010 zal in 2021 voornamelijk de strijd aangaan met oudere, non hybride LMP1-wagens. Deze machines waren voorheen geen partij voor de TS050, maar zullen dit jaar flink afgeremd moeten worden om in lijn te komen met LMH-regels. De snelste benzine LMP1 was in 2020 namelijk zo'n vijftien seconden sneller dan de target time waar de Toyota voor ontworpen is.