Trackday monster: KTM X-Bow GTX

KTM heeft de trackday-versie van de X-Bow GTX gepresenteerd. De auto is nodig om de GT2-racer te homologeren en krijgt de beschikking over een 530 pk-versie van de vijfpitter uit de Audi RS3. Met een gewicht van rond de 1000 kilo is het daarmee een van de snelste auto's ter wereld.

Trackday monster: KTM X-Bow GTX

KTM kennen we natuurlijk vooral van de motorfietsen, maar al sinds 2008 is er ook de vierwielige X-Bow. Vandaag heeft KTM daar de ultieme versie van gepresenteerd. Met de reguliere X-Bow was het Oostenrijkse merk al actief in de FIA GT4-klasse, maar met de GTX zoekt KTM het hogerop.

De extreme trackday racer dient namelijk om een FIA GT2-wagen te homologeren. Zonder productieversie mag deze namelijk niet aan de start komen te staan. De GTX is ontworpen om de strijd aan te gaan met de Porsche 911 GT2 RS Clubsport en de Audi R8 LMS GT2.

Volledig nieuw

Net zoals de dichte GT4-versie is de GTX ontworpen in samenwerking met het Duitse Reiter Engineering, voorheen verantwoordelijk voor de GT-programma's van Lamborghini. De ultieme X-Bow heeft echter een volledig nieuw carbon monocoque chassis. Het meer langgerekte silhouet biedt meer stabiliteit voor hogere snelheden, en dat is ook wel nodig.

Achter de stoelen ligt namelijk niet de tweeliter viercilinder turbo uit het normale model, maar de 2,5 liter vijfcilinder bekend van de Audi RS3, TTRS en RSQ3. In de X-Bow GTX is het blok nog even opgewaardeerd naar 530 pk, 130 meer dan in de Audi's. Voor de GT2 zal er nog eens 70 pk extra uit het blok gesleept worden om het hoofd te bieden aan de 650 pk-sterke Audi en de Porsche met maar liefst 700 pk.

Extreem lichtgewicht

De KTM kan dat gevecht aangaan door zijn extreem lage gewicht vam niet meer dan 1048 kilo. Met een maximumkoppel van 650 Nm is het vlieggewicht dus niet bij te houden. Het vermogen wordt beteugeld door een Holinger MF sequentiële zesbak, die bediend wordt door een elektrisch schakelsysteem, door de firma SaReNi afgeleid van LMP1-wagens.

Een 120 liter endurance tank zorgt ervoor dat je de tijd goed vol kunt maken op de track day. Verdere gewichtsbesparing en versimpeling is aanwezig in de vorm van elektrisch stuurbekrachtiging, die door de coureur naar hartelust afgesteld kan worden. Instelbare dempers van Sachs, aerodynamisch gevormde pushrod-ophanging, traction control, 378 mm remschijven met zespots-klauwen voor en 355 mm schijven met 4-pots remklauwen achter met op GT3-geinspireerde race-ABS zorgen ervoor dat de KTM ook nog eens op de baan blijft.

KTM bestuurslid Hubert Trunkenpolz is positief:

“Together with Hans Reiter and his development team, our engineers have set a new standard for full carbon racing cars with the KTM X-BOW GTX. Our new car is not only beautiful, it is trendsetting in all areas. Especially in terms of safety, efficiency and detailed technological solutions, we see a real revolution, apart from the design and the incredible manufacturing quality of the carbon fibre chassis."

Hubert Trunkenpolz.

'Jet fighter canopy'

De zogeheten 'jet fighter canopy' van de X-Bow GT4 is flink aangepast voor de GTX. Het dak kan nog steeds in zijn geheel geopend worden, maar bestaat niet meer uit een enkel stuk plexiglas. De bubbel is nu gemaakt van carbon en heeft daarnaast glazen zijruiten die ook een stukje open kunnen voor wat frisse lucht. Ook aan de voorkant is een aparte ruit bevestigd, die wanneer nodig verwijderd en vervangen kan worden.

Het interieur is zo minimalistisch mogelijk, zoals het hoort in een volbloed racer. Alleen een multifunctioneel digitaal stuur vraagt de aandacht van de bestuurder, die in een speciaal gevormde, FIA-gehomologeerde racekuip zit. Om aan verschillende coureurs plaats te bieden zijn zowel het stuur als de pedalen verstelbaar. Wat die potentiële klanten voor de X-Bow GTX neer moeten gaan tellen is nog niet bekend.

Nieuws
  • KTM
  • MotorsportSpielberg