Peugeot's vleugelloze 9X8 Le Mans Hypercar is geland

Tien jaar na hun laatste deelname is het Franse merk terug met een nieuwe Le Mans racer. Volgend jaar gaat het exotische hybride prototype de strijd aan met Toyota, Glickenhaus en Alpine.

Peugeot's vleugelloze 9X8 Le Mans Hypercar is geland

Het is eindelijk zover: de eerste Le Mans Peugeot in tien jaar is hier. Het merk met de leeuw is de tweede grote fabrikant die zich mengt in de strijd in de nieuwe Le Mans Hypercar-categorie.

De futuristische 9X8 zal exact dertig jaar na de eerste overwinning van Peugeot op Le Mans zijn debuut gaan maken. Helaas zal hij niet zo goddelijk gaan klinken als de 905 die in 1992 de race op zijn naam schreef.

Vermogenslimiet

Onder de huid van de 9X8 vinden we een 2,6 liter twin turbo V6 en een 200 kilowatt (271 pk) elektromotor op de vooras. In tegenstelling tot de oude LMP1-wagens is er geen tweede hybride-systeem op de achteras toegestaan. De voorste elektromotor levert zijn vermogen pas vanaf 120 kilometer per uur om het voordeel van vierwielaandrijving weg te nemen bij het uitaccelereren.

Het grootste struikelblok van de nieuwe aandrijflijn is de door de FIA ingestelde vermogenslimiet van 680 pk. In eerste instantie was een maximumvermogen van zo'n 1000 pk de doelstelling. De introductie van de langzamere LMDh-klasse als tegenhanger forceerde echter een begrenzing. De aandrijflijn van de 9X8 zal dus gecombineerd 680 pk mogen leveren, totdat de accu leeg raakt. Zodra de stroom op is krijgt de V6 een extra boost om zelfstandig de volle 680 pk te leveren.

Geen vleugel

Het meest opvallend is het totale gebrek aan een achtervleugel. In plaats daarvan is de staart van de 9X8 gewelfd en zijn er stabilisatievinnen geplaatst. Peugeot meldt dat de nieuwe reglementen het mogelijk maakten om voor het eerst sinds de introductie van vleugels op Le Mans in 1967 het concept in de prullenbak te gooien.

Hoe ze het hebben gedaan willen ze echter niet prijsgeven. Wellicht hebben ze genoeg downforce weten te trekken uit de vloer om een grote vleugel overbodig te maken. Een vleugelloze Le Mans-racer hebben we niet meer gezien sinds de Nissan DeltaWing.

De eerste echte

Het radicale concept toont dat Peugeot er goed aan gedaan heeft om een jaartje later in te stappen. Door de chaos rond de LMH-regels kwamen de Toyota en SCG een stuk conservatiever uit de bus. De 9X8 lijkt volledig gebruik te maken van de nieuwe reglementen en daarmee de eerste echte Le Mans Hypercar te zijn.

Straatversie?

Toen Le Mans Hypercar in de loop van 2018 gepresenteerd werd sprak de FIA vol vertrouwen over een sterkere link met straatauto's. De terugkeer van de GT1-homologatiespecial. Buiten beloftes van Toyota en Scuderia Cameron Glickenhaus hebben we daar tot nu toe echter weinig van gezien. Ook Peugeot zegt geen plannen te hebben voor een straatversie van de 9X8, maar sluit het tegelijkertijd niet uit.

2022

In 2022 zal Peugeot met twee auto's aan de start staan om het hoofd te bieden aan Toyota, SCG en waarschijnlijk Alpine. De Fransen hebben zes ervaren coureurs geselecteerd: Le Mans winnaar Loic Duval, LMP2-kampioen Gustavo Menezes, LMP3 kampioen Mikkel Jensen en ex-F1 coureurs Jean-Eric Vergne, Paul DiResta en Kevin Magnussen.

Autosport
  • Peugeot Sport
  • FIA WEC