Wat is Aston Martin met deze super-Valkyrie van plan?

Gelekte beelden van een speciale variant van de Aston Martin Valkyrie roepen grote vraagtekens op. Gaat het Le Mans-project dan toch door?

Wat is Aston Martin met deze super-Valkyrie van plan?

In juni 2018 stond Aston Martin samen met Toyota, Ford, McLaren en Ferrari aan de wieg van een nieuwe generatie Le Mans prototypes. Uit de gesprekken kwam uiteindelijk het reglement voor de Le Mans Hypercar-klasse, de vervanger van de peperdure hybride LMP1-wagens.

LMH zou niet alleen goedkoper zijn, maar ook meer binding zoeken met straatauto's. Een revival van het GT1-tijdperk uit de late jaren '90 leek aanstaande. Met de extreme Valkyrie in de pijplijn was de nieuwe klasse perfect voor het Britse merk.

Het originele Hypercar-concept uit 2018.

Onduidelijkheid

Lange onduidelijkheid over de regels, continue wijzigingen en een verminderde nadruk op de link met straatauto's deed Ford afhaken en dwong McLaren om hun wagen om te bouwen naar het Senna track day monster.

Aston Martin bleef echter stug doorwerken aan de Valkyrie. Dat duurde tot februari van 2020. Het merk was tegen die tijd in zwaar weer beland en had simpelweg geen budget meer om het Le Mans-project door te zetten. Net als bij McLaren kwam er echter wel een circuitversie van de Valkyrie: de AMR Pro.

Overname

Kort na het stopzetten van het Hypercar-programma werd Aston Martin overgenomen door een consortium onder leiding van Lawrence Stroll. Tegelijkertijd werd het aandeel van Mercedes-Benz in het merk vergroot en kwam er nieuw leiderschap in de vorm van ex-AMG topman Tobias Moers. In korte tijd is er dus veel veranderd bij de Britten.

Uit naar Jalopnik uitgelekte screenshots kunnen we afleiden dat de overname de Valkyrie Le Mans-racer een tweede leven heeft gegeven. De beelden komen van een website die eigenlijk geheim had moeten zijn. In grote letters is dan ook het Engelse woord voor 'vertrouwelijk' te lezen. Kennelijk heeft er iemand bij de Aston Martin IT-afdeling niet opgelet.

Extreme aero

De site is inmiddels alweer offline gehaald, maar het leed is al geschied. Maar waar kijken we eigenlijk naar? Vergeleken met de AMR Pro is het aerodynamisch pakket van het nog naamloze prototype veel extremer. Dat begint al bij de enorme gewelfde splitter voor op de neus. Het verhoogde middenstuk zorg ervoor dat de lucht de ground-effect bodem van de auto kan bereiken.

Ook zien we veel grotere uitsneden bij de voorspatborden. Net zoals bij een LMP-wagen is er veel meer te zien van de turbofan-achtige wielen dan bij de AMR Pro. Bovendien is het kleine paneeltje in de neus verdwenen. Het lijkt erop dat de voorkant van het prototype uit één stuk bestaat. Verder zien we gestroomlijnde vaste spiegels op de spatborden en een heuse ruitenwisser. Dat klinkt misschien niet zo bijzonder, maar de AMR Pro heeft ze niet.

Via een T-vormige winglet op de luchtinlaat die doet denken aan een camerabevestiging komen we uit op de spectaculaire dubbele achtervleugel. Het vierkante gevaarte heeft aparte vorm die vergelijkbaar is met de geplande achtervleugel van de nieuwe Formule 1 wagens voor 2022. Logisch: beide auto's gebruiken immers een ground-effect vloer en hebben dus geen agressieve vleugels nodig. Het vierkante silhouet doet nog het meest denken aan de legendarische Group C prototypes van begin jaren '90.

Le Mans of ongelimiteerde lol?

Dus wat is deze speciale Valkyrie nu precies? Is het echt een Le Mans-revival? Het antwoord is helaas een harde nee. Onder de huidige Le Mans Hypercar-regels zijn de verschillende aerodynamische trucs die we op deze beelden zien namelijk helemaal niet toegestaan, inclusief ground effect. Daar komt bij dat de klasse zichzelf een vermogenslimiet van 680 pk opgelegd heeft.

In standaard vorm produceert de Valkyrie straatauto al meer dan 1100 pk. Met zulke vermogens zou je mogen aannemen dat de speciale Valkyrie een gereanimeerde, ongelimiteerde LMH is die op de records van de machtige Porsche 919 Evo zal gaan jagen. De spiegels en de wissers spreken dat verhaal echter tegen, aangezien ze onnodig zouden zijn voor een pure lap time special.

We gokken daarom dat we hier helaas met een AMR Pro+ verhaal te maken hebben, waarbij de restanten van het LMH-project omgebogen zijn naar een nieuw speciaaltje om miljardairs veel geld mee afhandig te maken. Net zoals McLaren met de Senna deed dus. Het cirkeltje is weer rond.

Autosport
  • Aston Martin, FIA WEC.