'Aston Martin Valhalla krijgt een viercilindertje'

Aston Martins hybride supercar zal in ieder geval niet lekker gaan klinken. De Valhalla zal het moeten doen met een geblazen viercilindertje.

'Aston Martin Valhalla krijgt een viercilindertje'

Aston Martins supercars komen maar moeilijk van de grond. De spectaculaire Valkyrie laat al bijna vier jaar op zich wachten en met het kleinere zusje Valhalla gaat het niet veel beter. De Valhalla is bedoeld als een 'goedkopere' variant van de Valkyrie, met een drieliter twin turbo V6 achter de voorstoelen in plaats van de exotische 6,5 liter Cosworth V12.

Geen viercilinders

De V6 was een origineel ontwerp en zou in de Valhalla met hybride ondersteuning zo'n 1000 pk gaan leveren. De motor was op dat moment ironisch genoeg onderdeel van een poging om los te weken van motorleverancier Mercedes-AMG. De Duitse V8 in de Vantage en DBX zou erdoor vervangen moeten worden. Een verdere samenwerking was volgens toenmalige CEO Andy Palmer niet mogelijk: "Mercedes heeft er geen geheim van gemaakt waar hun motor technologie heen gaat, en we zien in de toekomst natuurlijk geen viercilinders in onze Astons."

AMG-overname

Huidige CEO Tobias Moers heeft bij een aandeelhoudersvergadering dat sentiment tegengesproken. Na de overname van 20% van Astons aandelen door Mercedes zijn de twee merken namelijk een technisch partnerschap aangegaan. De Aston Martin TM01 V6 is hiervan het slachtoffer.

Als ex-AMG CEO is Moers er natuurlijk niet zo rouwig om: "We zullen de Valhalla bij ons hebben in de tweede helft van 2023, en het zal een geweldige auto zijn met adembenemende technologie. Dankzij het transformationele technische partnerschap met Mercedes-Benz zijn er andere kansen voor ons wat betreft verbrandingsmotoren, maar we zullen nog steeds een geëlektrificeerde aandrijflijn hebben."

Toch een viercilinder?

Nu de V6 in de prullenbak ligt vragen we ons af wat de vervanger wordt. Toevallig is Mercedes-AMG net bezig met de elektrificatie van hun bekende modellen. Aston Martin heeft daarom de keuze uit de nieuwe 800 pk 73e AMG-lijn, een combinatie van de bekende twin turbo vierliter V8 met een elektromotor.

Een andere kandidaat is de controversiële aandrijflijn voor de nieuwe C63 AMG. Dat pakket bestaat uit een opgefokte variant van de viercilinder uit de A45 met elektrische assistentie. Het systeemvermogen van rond de 500 pk is echter een beetje laag, en het monteren van een viercilinder op een plek bedoeld voor een V6 is niet eenvoudig.

De V8 lijkt wat ons betreft dus waarschijnlijker, maar we hadden ook niet kunnen voorspellen dat de C-klasse naar een line-up met alleen viercilinders zou gaan. De tot midden 2023 uitgestelde introductie geeft Aston Martin hoe dan ook de tijd om de Valhalla aan te passen aan de nieuwe motor, welke dat ook mag zijn.

Algemeen
  • Aston Martin