Dodelijk duur: unieke Shelby Cobra Super Snake onder de hamer (800 pk)

Veilinghuis Barrett Jackson heeft de perfecte aanbieding voor mensen die klaar zijn met het leven: een Shelby Cobra 427 met dubbele supercharger.

Dodelijk duur: unieke Shelby Cobra Super Snake onder de hamer (800 pk)

Je hebt van die auto's die legendarisch geworden zijn voor hun pure, maar vaak bloedlinke rijgedrag. Denk bijvoorbeeld aan de originele 911 Turbo, de Lamborghini Diablo en de BMW E36 Compact. Er steekt echter een model met kopen en schouders bovenuit: de Shelby Cobra 427. De 4,7 liter-versie was al geen doetje, maar met de 500 pk-sterke zevenliter V8 transformeerde de ooit zo bescheiden AC in een vuurspuwend monster.

Competition

Het exemplaar dat bij Barrett Jackson over de veilingvloer zal gaan is chassis CSX3015. De auto begon zijn leven als een van de slechts 23 427 Competition Roadsters. Dit waren volledig race-geprepareerde modellen zonder typegoedkeuring. In september 1965 werd de auto verscheept van Shelby American naar Ford Advanced Vehicles in Slough, Engeland, dezelfde fabriek waar op dat moment de GT40 gebouwd werd.

De Competition-body is veel breder.

Super Snake

Na een korte promotour in Europa werd CSX3015 weer teruggestuurd naar Shelby. Begin 1967 werd de auto daar omgebouwd tot Super Snake: "The Cobra to end all Cobras". De enorme V8 werd voorzien van niet een, maar twee Paxton superchargers. Het resultaat was bijna 800 pk. In 1967!

Om het enorme vermogen te beteugelen werd de handgeschakelde vierbak vervangen door een drietraps automaat. Shelby gaf een 0-100 tijd op van 4,5 seconden, maar met een fluwelen gasvoet zou een tijd rond de 3 seconden ook mogelijk moeten zijn. De precieze topsnelheid durfde niemand eigenlijk te testen.

Evil twin

CSX3015 later kreeg gezelschap van van een tweede Super Snake: CX3303, Dit was een reguliere 427 die geupgrade werd voor komiek Bill Cosby. Ja, die Bill Cosby. Bill was een goede vriend van Carroll Shelby, maar zijn relatie met de Cobra liep niet zo goed. Cosby kon de auto niet onder controle houden en gaf hem al snel terug. Hij legde zijn angstaanjagende ervaring met de Shelby vas in het liedje 200 M.P.H.

De auto werd later meerdere keren doorverkocht voordat hij bij ene Tony Maxey terechtkwam. Tijdens een ritje langs de Californische kust bewees Tony onbedoeld hoe gevaarlijk de Super Snake is. Volgens Barrett Jackson vernielde hij de auto en zichzelf door de Cobra van een hoge klif de Stille Oceaan in te knallen.

Onbetaalbaar

Als de enige overgebleven, originele en ongerestaureerde Super Snake, en met zijn verleden als een originele Competition Roadster is er bijna geen prijs te plakken op CSX3015. Dat doet Barrett Jackson dus ook niet. Er wordt zelfs geen schatting gegeven van de waarde. In 2007 ging de auto al een keer van de hand voor een kleine $5.5 miljoen. De unieke Shelby Cobra Super Snake gaat op 20 maart onder de hamer in Scottsdale, Arizona.

Cargasm
  • Barrett Jackson Auction Company